Panik før skoletid

Morgentrafikken ved Byvangskolen i Slangerup er kaotisk. Skolebestyrelsen foreslår en aflastning af trafikken

SLANGERUP Klokken er 7.30 tirsdag morgen. Der er tre kvarter til klokken ringer ind på Byvangskolen i Slangerup. Allerede nu er de første parkeringspladser fyldt op, når forældre skal aflevere deres børn.

Det regner i dag, så måske er der lidt flere børn, der bliver kørt i skole, men ellers er det en helt almindelig dag på P-pladsen ved Byvangsskolen og Kingoskolen.

Det betyder ,at der er garanti for trængsel og kaos om få minutter.

Omkring klokken otte er der virkelig tryk på. Forældrene, der er cyklet ind til skolen med deres børn ,zigzagger nu forsigtigt tilbage gennem den overfyldte parkeringsplads.

Jævnligt går trafikken i stå, når en bil bakker ud af båsen og forsøger at vende på den smalle vej.

Midt i det hele går børn og forældre, der skal se sig rigtig godt for på vej over til skolebygningen.

For forældrene Anne Mette-Worch og Charlotte Lindberg er denne tirsdag en fuldstændig typisk dag.

Det gælder også for den bilist, der i sin store firhjulstrækker vælger at parkere klos op af skolen for at sætte sin datter af. Selv om han dermed blokerer for brandvejen.

?Det ser vi hver dag,?, konstaterer Charlotte Lindberg.

?Men i det mindste satte han bare sin barn af. Vi ser også at forældre vælger at parkere foran brandvejen, mens de går ind med deres barn og siger farvel,? supplerer Anne -Mette Worch.

Anne-Mette Worch og Charlotte Lindberg sidder begge i skolebestyrelsen på Byvangskolen, og de vil gerne have løst det trafikproblem, der i mange år har plaget skolen.

For selv om man længe har været opmærksomme på skoletrafikken omkring Byvangskolen og Kingoskolen, så er problemet ikke blevet løst.

?Der arbejdes med skoletrafikløsninger ude i byen, men ikke omkring selve skolen,? påpeger Charlottte Lindberg.

Den intense trafik omkring parkeringspladsen giver også problemer på skolens bagside.

Her kommer mange gående og cyklende via en skolesti. Men også her skal de bløde trafikanter holde øje med bilisterne.

For selv om Slangerupgårdsvej er lukket ved skolen, vælger en del travle forældre alligevel at køre deres børn den vej, for så igen at vende på den smalle vej.

Trafikproblemerne omkring de to skoler har jævnligt været vendt. I den daværende Slangerup Kommune blev der arbejdet med en ringvejsløsning, der skulle få trafikken til at flyde lettere. Forslaget blev dog aldrig gennemført, da det var for dyrt.

Anne-Mette Worch og Charlotte Lindberg er også godt klar over, at det er svært at skaffe penge til en god løsning.

Skolebestyrelsen har dog nu fået en ide, som de håber kan gennemføres. Den er nemlig ikke så dyr eller besværlig at gennemføre.

Skolebestyrelsens forslaggår ud på at oprette en ekstra vejebane, en sætte-af-bane, på Strandstræde, lige op af Byvangskolens SFO.

Hvis man samtidig laver en ?karrusseldør? ind til SFOen (en dør man kun kan komme ind af, ikke ud af), kan forældrene sætte deres børn af her, uden at det blive mindre sikkert.

Samtidig vil skolebestyrelsen gerne have farten sat ned på Strandstræde, så man kun må køre 40 i timen i tiden op til skolestarten.

Forslaget er sendt til Frederikssund Kommune for et par måneder siden. Nu håber forældrene at det kan nå at komme med i betragtning til de kommende budgetforhandlinger.

Charlotte Lindberg og Anne-Mette Worch har begge børn, der går i 2. klasse. De er meget opmærksomme på at det også handler også om forældre og børn skal opføre sig fornuftigt i trafikken.

?Derfor gør vi meget for at ændre forældrenes adfærd, og vi synes også at det er blevet lidt bedre,? fortæller Charlotte Lindberg.

Hun fremhæver blandt andet en intern konkurrence i skolen, hvor eleverne dystede på at cykle fornuftigt.

På samme måde appelleres der til forældrenes fornuft. For eksempel med forslag om at man i stedet sætter sine børn af ved hallen eller andre steder, hvor fra de kan komme sikkert i skole.

Det kan stadig blive bedre, men Anne-Mette Worch og Charlotte Lindberg slår også fast, at selv med en fornuftigere opførsel fra forældrene, så er trafikproblemerne omkring skolen ikke løst.