Overvismand trodser Løkke: Bevar symmetri med boligtopskat

Det er en dårlig idé at skrotte højere skat på dyre boliger, som regeringen foreslår, mener overvismand.

Pressemøde i Finansministeriet tirsdag om forhandlinger om nyt ejendomsskattesystem. Finansminister Kristian Jensen udtaler sig til medierne.
Pressemøde i Finansministeriet tirsdag om forhandlinger om nyt ejendomsskattesystem. Finansminister Kristian Jensen udtaler sig til medierne.

Det er svært at finde et politisk flertal på Christiansborg, der bakker op om en flad boligskat, sådan som regeringen ellers ønsker.

Og nu kritiserer regeringens egen økonomiske vagthund, overvismand Michael Svarer, regeringens forslag om én skattesats for alle boliger.

– Man bør fastholde en progressionsgrænse. Det vil skabe en bedre overensstemmelse med de andre dele af skattesystemet, siger overvismanden til avisen Børsen.

Han argumenterer dermed for, at dyrere boliger beskattes hårdere – også kaldet en progressiv skat. Boligejerne betaler i dag én procent af værdien af deres bolig op til tre millioner kroner. Og tre procent derefter.

Regeringen vil derimod have en flad skattesats.

Overvismanden mener, at det bør være lige attraktivt at investere i forskellige aktiver. Når der for eksempel er en høj og lav aktieskat, bør der også være en høj og lav boligskat.

– Det afgørende i den måde, vi ser på indretningen af boligskatten, er, at der er ligestilling mellem, om du investerer dine penge i bolig eller i aktier.

– Der skal være en progressionsgrænse for boligskat, så længe der er en progressionsgrænse i beskatningen af aktier, siger Michael Svarer til Børsen.

Det er dermed en opfordring til regeringen om at beholde en topskat på boliger.

I sit udspil fra september lagde den daværende Venstre-regering op til, at boligejere med boliger over seks millioner kroner skal betale en højere skattesats end boligejere med billigere boliger.

Den grænse vil VLAK-regeringen nu fjerne, slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast i weekenden på regeringens seminar på Fyn.

Tirsdag formiddag startede forhandlingerne i Finansministeriet om en ny beskatning af boliger.

Efter forhandlingerne svarer finansminister Kristian Jensen (V) på kritikken fra overvismanden.

– Når vi i forvejen har en progressionsgrænse på indkomstbeskatning, så forstår jeg ikke, at der også skal være en progressionsgrænse på boliginvesteringen.

– De danskere, der tjener allermest, betaler mest i indkomstskat og mest i boligskat, hvis de køber en dyrere bolig, siger finansminister Kristian Jensen.