Overblik: Futtog stred mod menneskerettigheder

Dansk politi er flere gange blevet dømt for ulovlige præventive anholdelser ved demonstrationer og optøjer.

De lange kæder med tilbageholdte demonstranter på asfalten – også kaldet futtog – er flere gange blevet kendt ulovlige.

Nu kritiserer tænketanken Justitia politiets brug af administrative tilbageholdelser, der har ligget på et forsat højt niveau siden 2009, da klimatopmødet COP15 fandt sted.

Her kan du få overblik over de største sager om ulovlige præventive anholdelser:

* 2009: Ved klimatopmødet i København i 2009, blev næsten 2000 mennesker frihedsberøvet. 250 klagede, og de fik alle i Københavns Byret medhold i, at indgrebet var ulovligt.

– Østre Landsret fastslog senere en erstatning på mellem 2200 og 500 kroner afhængig af, hvor længe demonstranterne var frihedsberøvet. Dertil kom yderligere en erstatning på 4000 kroner til flere af demonstranterne, der fik medhold fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

* 2012: 49 demonstranter frihedsberøves foran Voxhall i Aarhus midtby. De var en del af organisationen Aarhus for Mangfoldighed, der havde arrangeret en moddemonstration mod den højreekstreme gruppe Danish Defence League, der var i byen.

– 12 af demonstranterne vandt en sag mod Østjyllands Politi og modtog 2400 kroner hver i erstatning for tilbageholdelserne.

* 2012: Seks frihedsberøves i forbindelse med en pro-Tibet demonstration ved den daværende kinesiske præsident Hu Jintao besøg i juni 2012.

– Københavns Byret fastslår senere, at frihedsberøvelsen af én af aktivisterne var ulovlig.

* 2013: Vestegnens Politi frihedsberøvede 484 fodboldfans efter Superligaopgøret mod Brøndby 1. december.

– De fik hver især ret til 2500 kroner i erstatning. Senere besluttede Københavns Byret at hæve erstatningen til 4000 kroner for 365 af fodboldfansene.

* 2014: En gruppe demonstranter fra venstrefløjsgruppen AFA frihedsberøves. Københavns Politi bliver pålagt at betale en erstatning på 2500 kroner til hver af de 17 sagsøgere, der senere anlagde sag mod politiet.

Kilde: DR, Berlingske, Ritzau.