OVERBLIK: 3 mødre og 14 børn kom hjem – andre blev tilbage

En 33-årig kvinde er som den tredje af de såkaldte syrienmødre dømt for at fremme Islamisk Stat.

En 33-årig kvinde er onsdag i en tilståelsessag ved Retten på Frederiksberg idømt fire års fængsel i at have fremmet den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) ved at være indrejst til Syrien og virket som husmor under kalifatet.

Hun er den tredje og sidste af de såkaldte syrienmødre, der sammen med deres tilsammen 14 børn blev hentet til Danmark fra Al Roj-lejren i Syrien i oktober 2021.

Tre mødre og deres tilsammen fem børn er fortsat i Syrien.

Syrienmødrene er kvinder, der er rejst fra Danmark til områder i Syrien kontrolleret af Islamisk Stat, hvor de har giftet sig og fået børn. Læs mere om kvinderne her.

* Den 33-årig kvinde fra Herlev blev muslim i 2008, da hun var 19 år. Hun har i retten beskrevet sig selv som "søgende".

* I maj 2014 rejser hun via Tyrkiet til Raqqa i Syrien. Her bliver hun efter nogle måneder gift med en australsk mand med srilankansk baggrund, der er rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Han er ikke kriger, men virker som fysioterapeut.

* Sammen får parret to børn. I 2017 hjælper manden kvinden med at flygte. Hun ender først i et fængsel og siden i flygtningelejren Al Roj.

* 29. marts 2023 idømmes hun fire års fængsel ved Retten på Frederiksberg for at være rejst til en krigszone og for som husmor og som hustru at have fremmet en terrororganisations virksomhed.

* I februar blev en 38-årig kvinde, der blev bragt hjem fra Al Roj i samme ombæring, idømt fire års fængsel ved Retten i Kolding.

* Kvinden har otte børn, og blev i forbindelse med dommen fradømt sit danske statsborgerskab og udvist af Danmark. Hun har anket dommen til landsretten.

* Kvinden er dømt for at være indrejst til Syrien med mand og børn og have opholdt sig i et konfliktområde fra 2015 til 2019.

* En 35-årig kvinde tilstod i oktober ved Retten i Esbjerg, at hun rejste ind i Syrien med sin ægtefælle og børn i november 2014.

* Her var hun hustru og hjemmegående husmor i IS-kalifatet frem til september 2018.

* Hun blev i byretten idømt tre års fængsel, men landsretten skærpede det i december 2022 til fire års fængsel.

* Tre kvinder med tilsammen fem børn opholder sig fortsat i Al Roj. For nylig fik en af dem medhold i Højesteret i, at det var en fejl, at hun administrativt fik frataget sit statsborgerskab. Kvinden og hendes børn afventer at blive bragt til Danmark.

* For så vidt angår de to sidste kvinder er der intern uenighed i regeringen. Moderaterne ønsker, at børnene, der er danske statsborgere skal hjem, også selv om det betyder, at kvinderne følger med.

* Socialdemokratiet og Venstre vil kun tillade, at børnene kommer til landet uden deres mødre.

Kilder: Statsadvokaten i Viborg, Statsadvokaten i København og Ritzau.

/ritzau/