Olie tænder gammel strid om Falklandsøerne

Argentinas præsident mener, at Storbritannien begår ulovligheder ved at bore efter olie ved Falklandsøerne. Hun støttes af blandt andre Venezuelas Hugo Chavez.

Britiske olieboringer ved Falklandsøerne har fået den gamle strid om øgruppen i den sydlige del Atlanterhavet til at blusse op igen. Argentinas præsident, Cristina Fernandez, kalder boringerne ved de britisk kontrollerede øer for ulovlige.

– Der sker fortsat systematiske brud på folkeretten, som bør respekteres af alle lande, siger Cristina Fernandez ved et møde i Mexico med andre latinamerikanske lande.

Den argentinske præsident hævder, at hun på mødet fik opbakning af sine sydamerikanske kolleger. Hun kræver, at det britiske Desire Petroleum øjeblikkeligt standser de olieboringer, som firmaet påbegyndte mandag.

– På vegne af regeringen og mit folk er jeg taknemmelig over den støtte til vores krav, som jeg har modtaget på dette møde, siger Cristina Fernandez, der blandt andet har en utvetydig allieret i Venezuelas præsident, Hugo Chavez.

– Vi støtter uden forbehold den argentinske regering og det argentinske folk i deres klage. Det hav og det stykke land tilhører Argentina og Latinamerika, siger han.

Siden Storbritannien i det 19. århundrede tog kontrollen over Falklandsøerne, har Argentina erklæret sig som øgruppens retmæssige ejer. I 1982 invaderede det sydamerikanske land Falklandsøerne, som man imidlertid måtte trække sig tilbage fra efter den to måneder lange Falklandskrig.