Masser af gæster fra nær og fjern havde taget imod invitationen til – i Sjællands sydligste købstad – at åbne Danmarks Borgcenter.
Foto: Bjørn Armbjørn
De mange gæster fyldte også pænt bagfra!
Foto: Bjørn Armbjørn
Direktøren for Kulturstyrelsen, Anne Mette Rahbæk, var én af de fem officielle talere ved åbningen af borgcentret. I baggrunden fra højre borgmester Knud Larsen (V), museumsformand Torben Nielsen og museumsdirektør Keld Møller Hansen.
Foto: Bjørn Armbjørn
Formanden for Museum Sydøstdanmark, Torben Nielsen, (t.v.) har gennem en årrække været stærkt engageret i ikke mindst realiseringen af de økonomiske forudsætninger for skabelsen af Danmarks Borgcenter. Her i snak med sin næstformand i den nye museumsfusion, godsejer Christian Wedell-Neergaard, Svenstrup.
Foto: Bjørn Armbjørn
Forfatter Mette Winge og direktør for Det kgl. Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, tog sig en stille snak, inden åbningen for alvor tog fart.
Foto: Bjørn Armbjørn
For de rigtig mange ikke-inviterede – men derfor ikke nødvendigt mindre borgcenter-interesserede borgere – var der heldigvis alternative muligheder for at følge med i seancen inde i teltet.
Foto: Bjørn Armbjørn
Formand Torben Nielsen garanterer en stærk sanselig oplevelse inde som ude på Danmarks Borgcenter. – Og jeg lover, at man som besøgende finder ud af, at middelalderens borge, konger og magt stadigvæk er relevant for den måde, vi lever i dag.
Foto: Hans-Jørgen Johansen
VORDINGBORG: De første solglimt blev modtaget som et godt tegn af de op mod 300 indbudte gæster, da Danmarks Borgcenter forleden blev indviet, hvor royale koryfæer som Valdemarerne den Store, Sejr og Atterdag i lange perioder sov, drak og styrede den efterhånden samlede nation af danere.
Borgmester Knud Larsen (V) fik æren af – via en kort tale – at erklære det topmoderne oplevelsescenter med fokus på borge, konger og magt for åbent. Men det var godsejeren på Rosenfeldt, Peter Tillisch, der uopfordret råbte »Danmarks Borgcenter længe leve«, hvorefter alle brølede »Hurra-hurra-hurra«. Og så var der pludselig adgang til den mangfoldighed af information – serveret i mange lag – som det nye center byder på.
Den traditionelle røde snor var droppet til fordel for hejsning af Dannebrog på borgruinens høje flagstang. Det var jo under Valdemar Sejr, at det danske nationalsymbol – ifølge sagnet – i 1219 under et slag ved Tallinn i Estland faldt ned fra himlen, hvorefter der igen var fremgang for kongen fra Vordingborg.