Og solen tittede frem, da borgcentret blev indviet

Foto: Bjørn Armbjørn, Henning Gøtz

VORDINGBORG: De første solglimt blev modtaget som et godt tegn af de op mod 300 indbudte gæster, da Danmarks Borgcenter forleden blev indviet, hvor royale koryfæer som Valdemarerne den Store, Sejr og Atterdag i lange perioder sov, drak og styrede den efterhånden samlede nation af danere.

Borgmester Knud Larsen (V) fik æren af – via en kort tale – at erklære det topmoderne oplevelsescenter med fokus på borge, konger og magt for åbent. Men det var godsejeren på Rosenfeldt, Peter Tillisch, der uopfordret råbte »Danmarks Borgcenter længe leve«, hvorefter alle brølede »Hurra-hurra-hurra«. Og så var der pludselig adgang til den mangfoldighed af information – serveret i mange lag – som det nye center byder på.

Den traditionelle røde snor var droppet til fordel for hejsning af Dannebrog på borgruinens høje flagstang. Det var jo under Valdemar Sejr, at det danske nationalsymbol – ifølge sagnet – i 1219 under et slag ved Tallinn i Estland faldt ned fra himlen, hvorefter der igen var fremgang for kongen fra Vordingborg.