Størstedelen af dem, der ryger, ønsker at stoppe.
Alligevel har antallet af rygere i Danmark ikke ændret sig mellem 2020 og 2022.
Derfor går Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen nu sammen om tre nye anbefalinger, der skal få flere til at lykkes med et rygestop.
– Det er først og fremmest for at få flere til at benytte de tilbud, der er derude. Langt de fleste af dem, som forsøger at holde op med at ryge, prøver på egen hånd. Det er et kæmpe problem, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.
Den første anbefaling går ud på, at der skal indføres årlige nationale rygestopkampagner samt sikres systematisk henvisning af patienter, der ryger.
Den anden handler om, at de bedste rygestoptilbud skal finansieres nationalt, samt at der skal sikres gratis rygestopmedicin til særlige grupper.
Den sidste anbefaling er, at rygestop skal være en central del af behandlingen for patienter, hvor det er af afgørende betydning for behandling, overlevelse eller rehabilitering.
– De sidste fire-fem år har vi i Kræftens Bekæmpelse fokuseret meget på at forebygge, at børn og unge begynder at ryge. Det har måske været på bekostning af de voksne. Derfor er tiden inde til at fokusere på dem nu, siger Niels Them Kjær.
Undersøgelser viser ifølge Sundhedsstyrelsen, at 20-30 procent bliver røgfri, hvis de får hjælp til et rygestop. Uden hjælp er det kun fire procent, der lykkes.
Partnerskabet Røgfri Fremtid, som blandt andet inkluderer Sundhedsministeriet, kommuner, regioner og en række organisationer, har sat et fælles mål om, at mindre end fem procent af den voksne befolkning skal ryge i 2030.
Hvis det skal lykkes, skal 80.000 rygere stoppe hvert år.
Fra 2020 til 2022 har andelen af danskere, der ryger, været uændret. Det viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen.
Det er ikke blevet beregnet, hvad det vil koste at indføre de tre anbefalinger. Men ifølge Mads Lind, der er chefkonsulent i Hjerteforeningen, vil det være en billig måde at øge sundheden i samfundet.
– Det er jo ingenting i forhold til, hvor meget vi bruger til behandling af sygdomme forbundet med rygning. Så jeg vil bestemt mene, at det er en god forretning for samfundet, når det handler om at få mange leveår og borgere, der har et godt liv, siger han.
/ritzau/