Ny indkøbsordning skaber utilfredshed

Lyngby-Taarbæk har netop lavet kommunens indkøbsordning for pensionister om, så varerne fremover bliver leveret hjemme hos borgerne. Det sparer penge, men ikke alle er tilfredse

Foto: Peter Hansen

DOSMERSEDDEL For omkring 900 pensionister i Lyngby-Taarbæk er det snart slut med at købe ind sammen med hjemmehjælperen.

Kommunen har således netop ændret indkøbsordningen, så det i fremtiden vil være et privat firma, der leverer varerne direkte til de ældre, som skal have bestilt hos firmaet inden.

Ændringen betyder, at kommunen vil spare 700.000 kroner til næste år, og derefter 1 million kroner om året, fordi der bliver skåret ned på hjemmehjælpens timeantal. Det betyder dog også, at det altså for flere borgere er slut med at købe ind i lokalområdet.

En af de borgere er Astrid Madsen, og hun er stærkt utilfreds med den nye ordning.

"Jeg ville da hellere støtte det lokale forretningsliv, i stedet for at skulle købe varerne i Rødovre," siger Astrid Madsen.

Da hun er blind, har hun hidtil også været afhængig af, at hjemmehjælperen har hjulpet hende med at sætte tingene på plads. Det vil udbringerne for det nye firma også gøre, men for Astrid Madsen er det ikke helt det samme.

"Jeg kender jo min hjemmehjælper, og hun ved lige præcis, hvordan jeg plejer at have tingene stående, så for mig er det rart, at det er hende, som hjælper mig," siger Astrid Madsen.

Billigere og bedre

Formanden for socialudvalget i Lyngby-Taarbæk, Jørn Moos (K), kan godt se, at det er en uheldig konsekvens, at borgerne ikke mere kan få deres varer fra de lokale butikker, men han mener, at fordelene opvejer ulemperne.

"Det handler jo blandt andet om, at vi skulle finde nogle penge på budgettet. Hvis vi ikke havde lavet denne her ordning, så skulle vi have sparet én million kroner et andet sted på ældreområdet," siger Jørn Moos.

Ud over de sparede penge, mener han dog også, at der er andre fordele ved den nye ordning.

"Det er nogle gode priser og et rigtigt godt udvalg, som de ældre nu får mulighed for at vælge fra. Og så slipper hjemmehjælperne også for at slæbe tunge varer hjem," siger Jørn Moos.

Firmaet Intervare A/S, der altså ligger i Rødovre, betjener flere af de omkringliggende kommuner, og deres erfaringer har, ifølge Jørn Moos, været med til at påvirke kommunens beslutning. I Søllerød Kommune blev man dog for et par år siden nødt til at droppe modellen med, at firmaet var den eneste leverandør, da det gav for mange protester fra borgere og erhvervsliv.

Kommunen har foreløbig lavet en 1-årig aftale med Intervare A/S.