Nervøse investorer flokkes ved udgangen

2016 har fået en horribel start for investorer verden over. Strateg venter dog bedring for året som helhed.

Aktiemarkederne bløder verden over onsdag. Kurserne er dybrøde lige meget, om investorer kaster blikket på Kina, Wall Street eller København. Dermed fortsætter kursfaldene, der startede allerede før jul.

Det er resultatet er en udbredt nervøsitet over udviklingen i Kina og den geopolitiske uro, der truer med at spille kispus med forventningerne til 2016.

– Der er stor nervøsitet her fra årets start. Risikoaversionen har ramt investorerne, og de er i stigende grad nervøse for, om det globale opsving vil fortsætte, siger seniorstrateg hos Nordea Tine Choi Danielsen.

I Danmark faldt det toneangivende aktieindeks med 0,7 procent onsdag. I USA lå de toneangivende indeks i minusser på over 1 procent efter en times handel.

Det, der i størst grad har sendt investorerne ud på kanten af sædet, er Kina.

Mandag viste friske tal fra fremstillingssektoren tilbagegang, hvor der var ventet fremgang. Det sendte et chok igennem markederne, hvor den kinesiske børs måtte lukkes grundet store fald.

Senest har Kina svækket sin valutakurs for at stimulere sin økonomi. Endnu et tegn på, at væksten ikke er i topform.

Siden mandag er der kommet flere dårlige nyheder. Amerikanske nøgletal har skuffet, og olieprisen er faldet til det laveste niveau i 11 år. Geopolitisk er Saudi-Arabien og Iran på kollisionskurs, og onsdag valgte Nordkorea at sprænge en atom- eller brintbombe.

– Lægger man al det sammen, så giver det en cocktail, der får investorer til at sælge ud, siger Tine Choi Danielsen.

Nordea tror dog på, at retræten vil bremse op og aktierne stige, når man kigger på 2016 som et hele.

– Vi tror på, at virksomhedernes indtjening vil stige i både Europa og USA. Vi forventer, at det økonomiske opsving vil fortsætte i år, siger Tine Choi Danielsen og fortsætter:

– Oliepriserne bør stige i 2016, fordi producenter bliver presset ud af markedet. Så det vil blandt andet hjælpe.