Nej, vi har ikke ansat vagter, fordi flygtninge stjæler

Foto: Jeppe Helkov

I Rema 1000 i Esbønderup har man så store problemer med, at flygtninge stjæler, at butikken har været nødt til at ansætte vagter. Den historie har rumsteret i lokalmiljøet i Gribskov det seneste stykke tid. Men nu slår butikken fast én gang for alle: Det passer ganske enkelt ikke.

Det fortæller souschef Anne Nielsen.

"Jeg hørte første gang rygterne om, at vi skulle have vagter i butikken, da jeg begyndte for én måned siden. Flere er kommet hen for at spørge, om det passer. Men det gør det altså ikke. Det er bare rygter," siger hun.

Anne Nielsen fortæller samtidig, at de heller ikke har oplevet problemer med, at flygtningene stjæler. Tværtimod er de fleste virkelig imødekommende.

"Inden jeg begyndte, frygtede jeg, at der ville blive stjålet meget. Jeg tænkte, at det ville blive en udfordring. Men det er det ikke. De er faktisk rigtig søde. Så de giver generelt ingen problemer," siger hun og fortsætter:

"Den største udfordring har været brugen af indkøbskurve. Rigtig mange går rundt med deres egne poser, når de handler – og det kan normalt være et tegn på, at man skal til at stjæle. Men kulturen er nok bare anderledes. Så er de gået gennem kasselinjen og har betalt – og nogle er gået tilbage i butikken med deres poser for at købe mere. Og hvad er så betalt, og hvad er ikke betalt? Men det er ikke fordi, de har prøvet at stjæle. Der bliver betalt for det hele. Og nu er de også ved at lære, at man herhjemme bruger kurve og indkøbsvogne."

Anne Nielsen har dog et bud på, hvor rygtet om vagterne kan stamme fra – selvom hun erkender, at det nok er noget søgt.

"Vi har en ansat heroppe, hvis kæreste kommer i ny og næ – og han ligner måske en vagt. Det kan måske være derfor, rygtet er opstået. Han minder meget hjemmevant, når han går rundt i butikken. Men det er altså kun fordi, det er en af de ansattes kæreste," slutter hun.