Nationalbanken sænker indskudsbevisrenten igen

Tredje rentesænkning på to uger fra Nationalbanken sætter renten på indskudsbeviser til -0,50 procent.

Nationalbanken sænker endnu engang den danske rente på indskudsbeviser. Det sker uden nyt fra Den Europæiske Centralbank, ECB.

Indskudsbevisrenten nedsættes denne gang med 0,15 procentpoint til -0,50 procent, oplyser Nationalbanken.

– Dermed sætter renten på indskudsbeviser endnu engang rekord, siger global cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, i en kommentar.

– Beslutningen skyldes endnu engang hensynet til fastkurspolitikken, og den kommer i kølvandet på sidste uges to rentesænkninger på tilsammen 0,3 procentpoint, siger han.

Rentenedsættelsen sker på baggrund af Nationalbankens køb af valuta i markedet, skriver Nationalbanken i rentemeddelelsen.

Ifølge makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen er det ikke overraskende, at Nationalbanken skruer renten endnu en tak ned.

– Baggrunden for rentenedsættelse er en fortsat stærk kronekurs, og forinden har Nationalbanken med stor sandsynlighed solgt kroner på valutamarkedet for et betydeligt beløb.

– Selv om den nuværende situation på mange måder er historisk, følger Nationalbanken med dagens rentenedsættelse sit normale reaktionsmønster, når kronekursen er stærk, skriver han i en kommentar.

Han vurderer, at Nationalbanken har solgt kroner for cirka 90 milliarder kroner i januar, hvilket i givet fald er rekord.

– Den usædvanlige situation har fået flere til at spekulere på, om fastkurspolitikken står for fald, skriver Peter Bojsen Jakobsen, som dog ikke er overbevist.

– Selvom den nuværende situation er historisk, er den danske fastkurspolitik et ligeså sikkert element i dansk økonomisk politik som granitfundamentet under Bornholm, siger han.

Nationalbanken holder udlånsrenten, diskontoen og foliorenten uændret.