Morten Korch-dage med flere aktiviteter

Her er lyd af belgierhestes vrinsken, af nogle af landets ældste traktorer, og amerikanerbiler på rad og række. Og billedet af Morten Korchs landsbyidyl fastholdes mellem de århundrede gamle gårde, der tegner Reersø. I år, lige midt i bededagsferien i den første weekend i maj – Morten Korch-dage kaldet – udvidet med deltagelse af Drøsselbjerg Husflidsforening og fra Landbomuseet Birkendegaard.

Faste deltagere er naturligvis Kim Christens og hans Amerikanerbilmuseum, og venner, der leverer historiske traktorer.

Formanden for Reersø Lokalråd, Petra van Kleef, glæder sig til 2. og 3. maj – og en begivenhed, der er ved at blive en Reersø-tradition:

Derfor navnet

– På toppen af bakken overfor kirken ligger Dronningegaarden. Den har fået sit navn, fordi Dronning Margrethe I engang, ifølge overleveringen, sejlede igennem Storebælt. Hendes skib led skibbrud på grund af uvejr. Dronningen reddede sig i land og gik til en gård, hvor hun blev godt modtaget af gårdejeren. Historien slutter ikke her, men det er derfor, at gården også den dag i dag kaldes Dronningegården.

I dag bor Kim og Birthe Christens på Dronningegaarden. Kim er manden bag det omtalte Amerikanerbilmuseum. Og han ejer forresten også et antal gamle traktorer.

Om baggrunden for Morten Korch-dagene siger Petra van Kleef:

– For nogle år siden talte Kim med nogle venner, der også ejer veterantraktorer, om, hvordan de kunne dele deres interesse med omverdenen – derfor foreslog Ernst, at de kunne lave en fælles udstilling på Reersø. Kim Christens var med på ideen og Morten Korch-dagene blev en realitet i 2013 med Amerikanerbilmuseet som baggrund.

Bymuseum også med

Sidste år indledtes et samarbejde med Reersø Museum. Det betyder, at man som besøgende kan blive transporteret gennem Reersø i hestevogn, hvor der er indlagt et stop ved museet. Reersø Museum besøges uden yderligere entré, idet besøgende har betalt for at deltage ved Morten Korch-arrangementet. På Reersø Museum kan man naturligvis høre resten af historien om Dronning Magrethe I´s skibbrud. Samarbejdet mellem Morten Korch-dage og Reersø Museum blev en stor succes sidste år – og gentages i år.

I år er Morten Korch dagene udvidet med udstillinger af Drøsselbjergs Husflidsforening og en lille udstilling fra Landbomuseet Birkendegaard. Derudover vil der være pilefletkunstnere foruden optrædende folkedanserne om lørdagen. Gæster om søndagen kan opleve harmonikaklubben.

– Der vil være salg af sort sild og pølser. Og folkene bag Morten Korch-dagene vil være klædt ud som dengang. Der er i omegnen af 20 lokale frivillige, der sørger for, at alle besøgende får nogle gode dage på Reersø, tilføjer Petra van Kleef.