Minister: Hjælpen i Helmand har slået fejl

Det civil-militære samarbejde i Helmand været for dyrt, for bøvlet og besværligt, siger udviklingsministeren.

Indbyggerne i Helmandprovinsen i Afghanistan har ikke fået meget ud af syv års forsøg på at kombinere danske soldaters kampindsats med hjælp til udvikling af det fattige samfund, konkluderer udviklingsminister Christian Friis Bach (R) ifølge Politiken onsdag.

– Det civil-militære samarbejde har været præget af nødløsninger, vi helst havde været foruden, og som med sikkerhed i nogle tilfælde er slået fejl, siger udviklingsministeren til Politiken.

– Det har ikke været effektivt, og det har med sikkerhed været for dyrt, for bøvlet og besværligt, siger Friis Bach.

Han understreger over for Politiken, at han ikke retter kritik mod de soldater og civile rådgivere, der har arbejdet med den såkaldte samtænkning.

I de senere år er der brugt op mod 50 millioner kroner om året i Helmand på civile projekter som skolebyggeri, infrastruktur og løn til lokale embedsmænd – alt sammen udført med omfattende militær beskyttelse.

Normalt bliver udviklingsbistand ikke blandet sammen med en militær indsats.

– Det har været ekstremt svært. Men der var ingen alternativer i Helmand; derfor måtte vi gå ind med afsæt i en militær indsats, forklarer udviklingsministeren.

Han understreger, at fremtidige forsøg på at skabe civile fremskridt samtidig med dansk krigsdeltagelse "bestemt skal være en undtagelse".

Ministerens vurdering af den højtprofilerede samtænkning kommer, samtidig med at de sidste ti års danske udviklingsbistand til Afghanistan på godt 3,8 milliarder kroner er blevet evalueret for første gang, skriver Politiken.

Arbejdet er lavet af eksterne konsulenter for Danida.

Især støtten til uddannelsessektoren fremhæves som en succes, mens der er mere afmålt ros til arbejdet med at genbosætte de seks millioner flygtninge, der er vendt tilbage til landet, skriver Politiken.