Minister: Danmark er forberedt på askesky

Danmark har lært af sidste års erfaringer og er særdeles godt forberedt på, at askeskyen rammer landet.

Når akseskyen fra den islandske vulkan Grimsvötn senere tirsdag lægger sig over Danmark, kommer det langt fra til at have samme konsekvenser, som da vulkanen Eyjafjallajökull sidste år lammede flytrafikken i Europa.

Danmark er nemlig langt bedre rustet denne gang, lyder det fra transportministeren.

– Vi er ualmindelig, særdeles godt forberedt. Vi har erfaringerne fra sidst og har vist rettidig omhu, siger Hans Christian Schmidt (V).

– Sidste år måtte vi gå meget hårdere til værks, fordi vi ikke havde de procedurer, instrumenter og målinger, vi har nu, og som gør, at vi kan tegne et mere nuanceret billede, fortsætter ministeren.

I denne omgang er Danmark og resten af Europa klar med præcise modeller for måling af aske og procedurer for flyvning i områder med lav askekoncentration.

Samtidig er der nedsat permanente krisegrupper både nationalt og internationalt.

De foreløbige prognoser tyder på, at askeskyen rammer Danmark i løbet af tirsdagen, men umiddelbart vil det ikke have den store effekt på flytrafikken.

Kun et lille område af Nordjylland er indtil videre ramt af et flyveforbud, men ingen lufthavne er berørt, og i løbet er tirsdagen er kun enkelte fly blevet aflyst – fra København til Grønland og Skotland, hvor store dele af luftrummene er lukket.

Og hvis askeskyen de kommende dage lægger sig tungere over Danmark, er transportministeren og en krisegruppe i Trafikstyrelsen også klar med en plan.

– Hvis luftrummet bliver helt eller delvist lukket, er det vigtigt, at passagerer denne gang informeres hurtigt og præcist, siger Hans Christian Schmidt.

Han opfordrer alle, der har planlagt at flyve inden for de kommende dage, til at tage et kig på Trafikstyrelsens hjemmeside, hvor passagerer kan orientere sig om situationen samt om deres rettigheder, hvis flyet aflyses.

– Siden er helt oppe at køre – vi er klar, forsikrer Hans Christian Schmidt.