Medier: Den øverste chef for dansk politi vil på pension

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg vil på pension i løbet af de kommende måneder, erfarer DR og Politiken.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg ønsker at gå på pension, skriver DR. (Arkivfoto)
Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg ønsker at gå på pension, skriver DR. (Arkivfoto)

I løbet af de kommende måneder er det rigspolitichef Jens Henrik Højbjergs ønske at skifte tilværelsen som dansk politis øverste chef ud med livet som pensionist.

Efter ti år på posten som rigspolitichef har han anmodet om at gå på pension, skriver DR på baggrund af flere af hinanden uafhængige kilder.

Også Politiken erfarer fredag aften, at Højbjerg ønsker at give stafetten videre før tid.

Det er uvist, hvilke kilder der er tale om.

Jens Henrik Højbjerg er 64 år gammel og har siddet på topposten i dansk politi siden begyndelsen af 2009.

Han har således stået i spidsen for dansk politi i løbet af Tibetsagen og senest skandalen om fejl i teledata, hvor han så sent som fredag erkendte, at den øverste ledelse i Rigspolitiet ikke har haft fokus nok på problemerne.

Højbjergs nuværende kontrakt løber frem til januar 2021. Men politichefen ønsker altså ifølge DR at forlade jobbet før tid.

Dermed skal der tilsyneladende findes en anden mand eller kvinde til at udføre en større omlægning af Rigspolitiet, som statsminister Mette Frederiksen (S) har lagt op til.

Jens Henrik Højbjerg har siddet på posten som chef for dansk politis godt 16.000 ansatte i et årti, hvor der flere gange er blevet rettet hård kritik mod politiet.

Den nu 64-årige chef overtog lederposten i årene efter politireformen.

Han har håndteret udfordringer med grænsekontrol og stod i spidsen for politiet, da Danmark i 2015 blev ramt af terror for første gang i forbindelse med Omar el-Husseins angreb mod Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i København.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få be- eller afkræftet Højbjergs ønske om pension.

Rigspolitiet har ikke nogen kommentarer til historien. Justitsministeriet er ikke vendt tilbage på hverken DR's eller Ritzaus henvendelser.