Mangel på arbejdere hos Topsøe

Virksomheden har konstant brug for 15-20 flere ufaglærte, end det er muligt at skaffe

Foto: Kaj Elgaard

JOB De ansatte i produktionen på Haldor Topsøe A/S i Frederikssund må leve med overarbejde og omplaceringer for tiden. Virksomheden mangler konstant mellem 15 og 20 ufaglærte driftsoperatører.

"I øjeblikket må i klare os ved at flytte rundt, men det bliver kritisk, når alle processer kører for fuld kraft," siger fabriksdirektør Søren Brun Hansen fra Haldor Topsøe.

Virksomheden har hidtil ikke haft de store problemer med at hente arbejdskraft, men med nærmest fuld beskæftigelse er det blevet vanskeligere at få alle stillinger besat.

"Vi har været vant til, at folk kom og bankede på hos os," siger Søren Brun Hansen, der nu vil til at profilere virksomheden noget mere i offentligheden for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

De nuværende medarbejdere kommer fra Nordsjælland og Hornsherred, og Søren Brun Hansen har ikke umiddelbart planer om at søge efter arbejdskraft længere borte fra.

"Vi har haft en ret stor succes her på fabrikken med at ansætte folk, der oprindelig stammer fra udlandet. Jeg har lige gjort op, at vi har 11-12 procent, der ikke har dansk baggrund," siger fabriksdirektøren.

Virksomhedskonsulent Erling Heyden fra Arbejdsformidlingen fortæller, at det generelt er vanskeligt at skaffe kvalificeret, ufaglært arbejdskraft i Frederikssund-området.

"Vi forsøger at få nogle mennesker i gang, der tidligere ikke har haft så tæt kontakt til arbejdsmarkedet. De har nu alle tiders mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet," siger Erling Heyden.

De ledige job hos Haldor Topsøe som driftsoperatører kræver ikke nogen egentlig uddannelse. Arbejdet består – foruden almindeligt manuelt arbejde – i at overvåge processer via EDB.

Fabrikken i Frederikssund fik fredag installeret en ny ovn , som skal bruges til at fremstille en en helt ny type katalysator til produktion af svovlfri diesel.

Fabriksbygningen er forlænget med 30 meter for at rumme den nye 53 ton tunge ovn, der torsdag middag blev sat ned på 3. sal i nybyggeriet.

Fabriksdirektør Søren Brun Hansen fortæller, at der med installeringen af den nye ovn også bliver indført ny teknologi for at fjerne tungt manuelt arbejde fra produktionen.SIDE 6