Lokale golf-prinsesser i hård duel om penge, prestige og stjernestøv

Emily Pedersen og Nanna K. Madsen fra Smørum Golfklub kæmper om "Rookie of the year"

Foto: Kenneth Tanzer

Sig navnene Emily Pedersen og Nanna K. Madsen, og de fleste udenfor det danske golf-miljø vil være ét stort spørgsmålstegn.

Men om få år kan ét af navnene og muligvis dem begge printe sig ind i hukommelsen hos den almene danske sportsfan.

"De har alle muligheder for at blive golfsportens svar på Caroline Wozniacki," siger Søren Juul, der er sportschef hos Smørum Golfklub, hvor de to professionelle golfpiger optræder til dagligt.

De store ord fra sportschefen er dog helt på sin plads, for Emily Pedersen og Nanna K. Madsen er ikke bare to talentfulde golfspillere.

Det er to piger, der i disse måneder kæmper om at blive "Rookie of the year" – en titel som ikke har været på danske hænder siden Thomas Bjørn bragede ind på den stor golf-scene tilbage i 1996.

"Det er en kæmpe stor titel, som ingen danske kvinder har prøvet at vinde. Bliver man "Rookie of the year på Ladies Europeantour", så er det en helt særlig bedrift," siger Søren Juul til Lokalavisen Egedal. Hvilke fremtidsmuligheder får Nanna eller Emily, hvis de vinder titlen?

"Først og fremmest får vinderen mange præmiepenge, og så kommer opmærksomheden. Denne titel åbner alle døre i golfsporten. Der er allerede mange sponsorere, som ligger på lur og venter på at forgylde vinderen. Vi snakker store sponsor-kontrakter med kendte brands som eksempelvis Nike og Rolex. En sejr som "Rookie of the year" vil gøre vinderen til en superstjerne, ligesom det vil åbne sportslige døre som deltagelse ved de største internationale turneringer." Nu nævnte du selv Caroline Wozniacki. Kan de her piger opnå den samme hype og status?

"Ja, det kan de, for de har noget af det samme potentiale som Caroline Wozniacki havde i begyndelsen af sin karriere. De er kommercielt rigtig gode og interessante. De har udseendet med sig, de forstår at bruge de sociale medier, og så er de virkelig dygtige til deres sport. Men når det er sagt, så er der nok kun plads til én."

At der allerede nu snakkes højt om Emily og Nanna i de fine golf-kredse, hænger sammen med deres placeringer på Ladies Europeantour.

Nanna K. Madsen ligger nummer ét efter tolv events, mens holdkammeraten Emily følger efter på andenpladsen med ti events. Dermed peger alt i retning af en dansk Rookie-sejr.

"Det bliver én af de to. Konkurrenterne er ganske enkelt for langt efter, og der er kun fire turneringer tilbage, så det bliver afgjort til december," siger Søren Juul, der har svært ved at få armene ned i ren begejstring og stolthed.

"Det er vildt, at Danmark overhovedet får en rookie-sejr, men at den tilfalder en spiller fra vores golfklub er fantastisk. Vi er meget stolte. Jeg vil ikke begynde at gætte på, hvem der vinder. Vi bakker op om både Emily og Nanna, og vi står klar med en kæmpe fest for dem ved juletid," siger Søren Juul. Hvad er hemmeligheden bag jeres talent-arbejde?

Vi bruger ressourcer på at sende dem til store turneringer og give dem de rigtige trænere. Vi skaber miljøet for dem i Smørum og er med til at forme dem som spiller. Det giver os som klub stor anerkendelse i golf-miljøet. Vi har nu 2000 medlemmer i klubben, og 194 af dem er under 20 år. Det er talenter, som dagligt kan lære fra Emily og Nanna, så på den måde er vi inde i en rigtig god udvikling." Her til sidst. Hvordan er Emily og Nannas forhold i disse dage op til afgørelsen?

"De rejser og træner sammen som holdkammerater og har et professionelt forhold. Jeg vil ikke kalde dem veninder. De er også forskellige som personer. Emily er den blide og rolige type, mens Nanna har mere temperament."