Lokal sømand sætter fokus på social dumping

Sømanden Henrik Berlau fra Birkerød bidrager med sine synspunkter i en ny bog om social dumping

Der er i dag mange på arbejdsmarkedet, der er berørt af underbetalt arbejdskraft. Bogen "Social dumping", som er skrevet af journalisten Bjarne Henrik Lundis, sætter fokus på det stigende problem med social dumping, som især hersker på det private arbejdsmarked. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Blandt de medvirkende i bogen er sømanden og forretningsfører i 3Fs Transportgruppe, Henrik Berlau, som bor i Birkerød. Han oplever, at social dumping er et særligt stort problem i transportbranchen.

"Vi ser, at bulgarske chauffører arbejder i Estland, deres bil er indregistreret i Tyskland, og at de kører i Danmark. Det er pludselig fire EU-lande, som bliver blandet sammen, og der er ikke nogen, der ved, hvem, der har ansvaret for chaufførerne, hvis der sker noget med dem. Det er social dumping," understreger Henrik Berlau.

Han har en fortid som både dæksdreng og frontfigur for sømændene herhjemme. Det har altid været et velkendt fænomen, at der var udlændinge på danske skibe, men de arbejdede under danske overenskomstvilkår. Men siden Folketinget vedtog Det Internationalt Skibsregister, så kan danske fagforeninger kun indgå overenskomster med personer, som har bopæl her i landet.

"Folketinget gjorde det muligt for skibsrederne, at de med loven i hånden kunne sige: Vi har mange filippinere ansat, så dem er vi nødt til at lave overenskomst med. Så vi har ikke nogen grund til at tale med jer. Det er efter min mening statslegimiteret social dumping," lyder det fra Henrik Berlau, som selv i en kort har siddet i Folketinget for partiet Fælles Kurs.

Han mener, at problemet med social dumping skal løses i EU.

"Jeg mener ikke, at det burde være et problem at se nærmere på arbejdskraftens frie bevægelighed. Den blev i sin tid indført, fordi der var mangel på arbejdskraft. Ikke for at den skulle være med til at undergrave de eksisterende lokale løn- og arbejdsforhold, der er rundt omkring i Europa," forklarer Henrik Berlau.

Bogen 'Social dumping' udkommer den 22. oktober på Forlaget Sidespejlet. Blandt de øvrige medvirkende er FTFs formand Bente Sorgenfrey, Bendt Bendtsen og Københavns overbogmester Frank Jensen.

/adk