Lene E. står i vejen for K-fremgang

De Konservative ville få støtte fra dobbelt så mange vælgere, hvis Lene Espersen gik af som formand. Det viser en ny undersøgelse på K-formandens toårsdag.

Arkiv, udenrigsminister Lene Espersen
Arkiv, udenrigsminister Lene Espersen

En ny spørgeundersøgelse lægger dyster underlægningsmusik til udenrigsminister Lene Espersens (K) fejring af sin to års-dag som formand for Det Konservative Folkeparti.

Dobbelt så mange vælgere ville nemlig stemme konservativt, hvis Lene Espersen ikke var formand for de konservative. Det viser undersøgelsen, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

Hvis Lene Espersen tog sit gode tøj og gik, ville partiets vælgerprocent således stige fra ni til 18 procent.

– Det er tydeligt, at der er en voldsom skuffelse og utilfredshed med

Lene Espersen som leder, siger politisk kommentator og tidligere spindoktor for Det Konservative Folkeparti, Niels Krause-Kjær, til Ugebrevet A4.

Det er hovedsageligt den såkaldte "feriesag", der får skylden.

Selv partiets kernevælgere er utilfredse med K-lederen. Næsten hver anden K-vælger (45 pct.) mener således, at hun gør det dårligt som leder.

K-toppen har hen over sommeren mødt kritik fra K-baglandet for ikke at gennemtrumfe nok konservative mærkesager i regeringens politik. Det førte til indrømmelser fra partiets egen politiske ordfører, Henriette Kjær.

Og nu ser det også ud til, at vælgerne deler kritikken.

Kun 44 procent af de vælgere, der stemte konservativt ved folketingsvalget i 2007, vil i dag holde fast i liste C. Vælgerne flygter hovedsageligt til Liberal Alliance, viser undersøgelsen.

Hver femte, der stemte på De Konservative ved valget i 2007, ville således

stemme på Liberal Alliance, hvis der var folketingsvalg i morgen.

– Det er jo et udtryk for, at der også er politiske årsager til, at vælgerne forlader De Konservative, siger Niels Krause-Kjær.