Behandlingsgarantien og danskernes flittige brug af private sundhedsforsikringer får nu de praktiserende læger til at advare mod overdreven brug af specialbehandlinger, undersøgelser og unødvendige operationer på privathospitaler. Det skriver Jyllands-Posten.
– Mens det for 10 år siden var en stor opgave at presse på for at få patienter opereret, er den vigtigste mission for mange praktiserende læger i dag at holde igen, så tingene ikke går alt for hurtigt, siger læge Jens Rosbach fra Kolding til avisen.
Flere praktiserende læger oplyser, at de de seneste tre år har oplevet et stigende pres for henvisninger til specialistvurdering og operation fra patienter, som reelt ikke fejler noget.
– Jeg har sågar eksempler på patienter, som først er blevet vurderet i det offentlige regi til ikke at skulle opereres og derefter vurderet i privat regi til at skulle have operation. Det er beskæmmende, fortæller praktiserende læge og idrætslæge Mads Søndergaard fra Frederikshavn.
Ifølge direktør Lars Engberg fra Danske Patienter er der sket et indikationsskred, så der skal mindre til, før man skrider til operation.
– Det er bekymrende, fordi man bruger kapacitet, som kunne være brugt på mere trængende, siger han til Jyllands-Posten.
Formanden for BPK, privathospitalernes brancheforening, Bent Wulff Jakobsen, mener ikke, at privathospitalerne opererer uden grund.
– Jeg kender ingen læger, der gør det, siger han til Jyllands-Posten.