
Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti bryder nu med blå blok og erklærer sig for første gang parate til at forbedre forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.
Det skriver Politiken fredag.
Den borgerlige regering har ellers igen og igen nægtet at ændre på forholdene, til trods for at flere rapporter har konkluderet, at børnene på stedet mistrives.
– Det har hele tiden gjort dybt indtryk mig at høre, at børnene i Sjælsmark ikke har det godt, siger børneordfører Laura Lindahl fra Liberal Alliance til Ritzau.
– Det her er faktisk deres forældres ansvar, fordi de bliver i Danmark, selv om de ikke har lovligt opholdsgrundlag. Men omvendt mener jeg faktisk også, at vi som samfund må tage af os af børn, som bliver svigtet. Derfor reagerer vi nu.
Konkret vil partierne lade familierne på Sjælsmark lave deres egen mad.
En forbedring, som Røde Kors og flere oppositionspartier tidligere har foreslået, men som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist.
Hun understregede i et åbent samråd i slutningen af april, at "der skal være en klar markering af, at afviste asylansøgere ikke er velkomne i Danmark og skal rejse hjem". Det fastholder hun i Politiken fredag.
Hos Det Konservative Folkeparti mener politisk ordfører Mette Abildgaard imidlertid, at familierne bør have lov til at lave deres egen mad.
– Vi vil gerne være med til at ændre på den madordning, der er på Sjælsmark, så det i højere grad bliver muligt for familierne selv at få lov til at planlægge og arrangere deres mad, siger hun til Politiken.
Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) er overrasket over meldingerne fra K og LA, som i hans øjne kan blive en glidebane mod flere lempelser.
– Der vil nok være nogle danskere, som bliver bekymrede over den her kurs. Det er et klart signal om, hvad der vil ske, hvis DF ikke er der til at holde de andre partier i ørerne, siger han til Ritzau.
I en skriftlig kommentar til Ritzau hilser SF's gruppeformand, Jacob Mark, udmeldingerne fra K og LA velkommen og opfordrer til et forpligtende samarbejde efter valget.
– Jeg opfordrer alle partier, der vil gøre en reel forskel for den her gruppe af virkelig pressede børn, til at gå sammen med os i et forpligtende samarbejde for at gøre det til virkelighed, siger han i en skriftlig kommentar.
Onsdag nåede et borgerforslag om afviste asylbørns rettigheder 50.000 underskrifter og skal derfor behandles i Folketinget – sandsynligvis til efteråret.
I forslaget indgik blandt andet et ønske om, at afviste asylfamilier selv får mulighed for at lave mad.
En rapport fra Røde Kors konkluderede i april, at 61 procent af børnene på Udrejsecenter Sjælsmark sandsynligvis ville opfylde kriterierne for en psykiatrisk diagnose, hvis de blev udredt for det.