Kommuner får stadig flere underretninger om svigtede børn

Antallet af underretninger om børn og unge i mistrivsel stiger voldsomt i hovedstadskommunerne.

Antallet af underretninger om børn og unge, der mistrives, er steget voldsomt i hovedstadskommunerne, viser tal, som DR P4 København har indsamlet fra 24 hovedstadskommuner og Ankestyrelsen. (Arkivfoto).
Antallet af underretninger om børn og unge, der mistrives, er steget voldsomt i hovedstadskommunerne, viser tal, som DR P4 København har indsamlet fra 24 hovedstadskommuner og Ankestyrelsen. (Arkivfoto).

Lærere, pædagoger og andre voksne er blevet bedre til at orientere kommunen, når de ser et barn have det skidt.

I hvert fald er antallet af underretninger om børn og unge, som mistrives, steget voldsomt i hovedstadskommunerne. Det skriver DR P4 København.

Fra 2014 til 2015 er antallet af underretninger steget med tæt på 50 procent, viser tal, som DR P4 København har indsamlet fra 24 hovedstadskommuner og Ankestyrelsen.

I 2014 fik kommunerne i gennemsnit 49 underretninger per 1000 børn, mens det tal i 2015 er steget til 72.

Selv om det måske kan lyde bekymrende, så er det faktisk rigtig positivt, siger vicedirektør i Børns Vilkår Helle Tilburg Johnsen.

– Det vidner om, at flere er blevet opmærksomme på, at det er vigtigt at gå videre med sin bekymring for et barn, siger hun til DR P4 København.

Underretningerne kommer især fra skolen, men også daginstitutioner, sundhedsvæsenet og forskellige andre offentlige myndigheder indsender mange af de bekymrede henvendelser, oplyser kommunerne.

En af de kommuner, der har oplevet en markant stigning, er Gribskov Kommune. Her har man i 2015 fået 113 underretninger om børn og unge per 1000 børn i kommunen – et godt stykke over det regionale gennemsnit på 72.

Ifølge Erik Birch Nielsen, som er faglig chef på børne- og familieområdet i Gribskov Kommune, skyldes det blandt andet, at der generelt er kommet et større fokus på, om børn og unge omsorgssvigtes. Og ikke kun blandt fagfolk.

– Lokalbefolkningen underretter også i stigende omfang, efter de kedelige sager der har været omtalt i pressen fra blandt andet Tønder, siger han til DR P4 København.