Kør pænt: Politiet i aktion mod fartsyndere

Politiet går i aktion mod bilister, der ikke overholder fartgrænserne.
Politiet går i aktion mod bilister, der ikke overholder fartgrænserne.

For høj fart øger risikoen for en ulykke markant og skaber utryghed hos andre trafikanter, og selv en lille overskridelse kan få fatale følger.

Derfor vil politiet i denne uge gennemføre en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser.

Vestegnens Politi er allerede i gang, og mandag havde man placeret en fotovogn på Avedøre Havnevej i Hvidovre.

Det var langt fra alle, der overholdt den maksimale hastighed på 70 kilometer i timen. 3.321 køretøjer passerede forbi den automatiske trafikkontrol, og 164 af dem kørte for stærkt. 16 af bilisterne fik et klip i kørekortet, og en kørte så hurtigt, at vedkommende står til en frakendelse af kørekortet. Den højeste hastighed blev målt til 118 kilometer i timen.

Baggrunden for kampagnen er, at der er en sammenhæng mellem hastighed og ulykker.

– Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang og i andre tilfælde mærkes de implicerede for livet. Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken, siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Han understreger, at selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det sådan, at ved en opbremsning fra 80 kilometer i timen, så kører man cirka 33 meter mens man reagerer, og efter cirka 64 meter holder man stille. Kører man 95 kilometer i timen bruger man yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.

Hvis to bilister kolliderer med 80 kilometer i timen vil ulykken i 30 procent af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60 procent ved en hastighed på 90 kilometer i timen, ifølge Rådet for Sikker Trafik.