København bliver venskabsby med Kyiv

Venskabsbyaftale betyder blandt andet, at der skal afholdes en sommerlejr i København for ukrainske børn.

Venskabsbyaftale betyder blandt andet, at der skal afholdes en sommerlejr i København for ukrainske børn.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

København bliver venskabsby med Ukraines hovedstad, Kyiv.

Det skriver TV 2 Kosmopol. Aftalen betyder blandt andet, at der skal afholdes en sommerlejr i København for ukrainske børn.

De to hovedstæder skal også stå for kulturel udveksling.

Det er Københavns Borgerrepræsentation, der torsdag har vedtaget venskabsbyaftalen.

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp (S), og Vitalij Klytjko, der er borgmester i Kyiv, skal underskrive aftalen, der ratificerer de to byers venskab i en periode på tre år.

Dermed går den danske hovedstad væk fra den gængse praksis, hvor man i stedet for venskabsbyer de seneste år har lavet partnerskabsaftaler.

Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 medførte, at forvaltningen vurderede, at man kunne gøre en undtagelse, skriver regionalmediet.

Byer som Stockholm, Oslo, Madrid og Barcelona har ifølge mediet allerede indgået venskabsaftaler med Kyiv.

Venstre stillede i samme forbindelse et ændringsforslag, der blev vedtaget.

Det betyder, at venskabsbyaftalen også skal omfatte en erfaringsudveksling i forhold til krigsveteraners rehabilitering.

Krigen i Ukraine har sendt millioner på flugt, og omkring 30.000 af dem bor nu i Danmark. Det har tidligere fået borgmester Vitalij Klytjko til at sende en tak til danskerne:

– Tak for at tage imod vores folk i jeres land, for at sende humanitær bistand og udstyr til de ukrainske kommuner og for alle jeres andre indsatser, lød det i en videotale på Kommunernes Landsforenings topmøde i Aalborg 16. marts.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har flere gange slået fast, at Danmark vil passe på de ukrainske flygtninge, så længe som det er muligt.

– Vi kan ikke svigte jer, og vi vil aldrig svigte jer. Til jer ukrainere, som er i Danmark. Der vil jeg gerne sige, at vi passer på jer, så længe I har brug for det, sagde hun under en gudstjeneste i Holmens Kirke i København 24. februar – etårsdagen for invasionen.

/ritzau/