K med forslag til coronahjælp: Læg virksomheder i dvale

Regeringen og folketingets partier indleder lørdag forhandlinger om hjælp til coronaramt erhvervsliv.

Mona Juul, erhvervsordfører for De Konservative, skal lørdag eftermiddag forhandle med regeringen og Folketingets resterende partier om økonomisk hjælp, efter at regeringen har skærpet coronarestriktionerne.
Mona Juul, erhvervsordfører for De Konservative, skal lørdag eftermiddag forhandle med regeringen og Folketingets resterende partier om økonomisk hjælp, efter at regeringen har skærpet coronarestriktionerne.

De virksomheder, som i øjeblikket er så hårdt ramt af coronakrisen, at de ikke har nogen omsætning, skal kunne lægges i dvale. Det skal forhindre, at de går konkurs.

Det foreslår De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, forud for at regeringen og Folketingets partier lørdag eftermiddag skal forhandle om hjælp til det coronaramte erhvervs- og kulturliv, som bliver yderligere ramt af skærpede restriktioner.

– Omkostningen ved at lade dem gå konkurs er sandsynligvis større. Samtidig får vi ikke nødvendigvis de virksomheder op igen med de kompetencer og viden, de nu har på forskellige områder, siger Mona Juul.

En dvale kan eksempelvis hjælpe et diskotek, som har investeret i dyrt udstyr, men som ingen omsætning har, påpeger Mona Juul.

– Alt det, de har investeret i, er væk, hvis de går konkurs. Man kunne i stedet tvinge virksomhederne til at reducere deres omkostninger så meget som muligt og så give ejeren en midlertidig løn.

– Så har man holdt virksomheden i live, men frosset den ned, og så kan man tø den op igen.

Regeringen har lørdag holdt pressemøde forud for forhandlingerne, med budskabet om at hjælpepakkerne skal udvides og omfatte flere.

– Vores mål er at hjælpe flere og at hjælpe bedre. Det skyldes, at vi allerede har nogle rigtig gode hjælpepakker, men når vi kommer med nye restriktioner, så er der nogle, som får ekstra udfordringer, sagde finansminister Nicolai Wammen (S).

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, håber ligesom De Konservative, at regeringen vil se på muligheden for at lægge virksomheder i dvale.

– Vi står i en meget alvorlig situation med virksomheder, som er helt i knæ. Vi efterlyser målrettet hjælp til de virksomheder, som virkelig er i problemer, siger han.

Hans Kristian Skibby, som er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, synes umiddelbart, at De Konservatives forslag kan lyde som en god idé og vil gerne have undersøgt muligheden for at lægge virksomheder i dvale.

Også Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, mener, det er et interessant forslag at se på, hvordan virksomheder kan lægges i dvale.

Derudover vil Venstre blandt andet have genindført lønkompensation.

– Der er behov for at sikre, at virksomhederne får en eller anden form for muskelkraft til at stå igennem de kommende måneder.

– Derfor ønsker vi at genindføre lønkompensation for nogle af de erhverv, der er hårdest ramt. Derudover vil vi også sige til regeringen, at de skatte- og afgiftsstigninger, de har lagt på bordet i forhold til den kommende finanslov, ikke giver mening at gennemføre, siger han.

Forhandlingerne om øget økonomisk hjælp fortsætter i de kommende dage, oplyser Troels Lund Poulsen.