Infanteriet flygtede fra Avnø i gummibåde

Der var udbrudt intern krig mellem Sjælland og Fyn, så 37 infanterister fra hjemmeværnet blev sat ind på Sydsjælland i torsdags og patruljerede over weekenden. Heldigvis var det en øvelse. 

Se fotos her

Sydsjælland

Fra torsdag til søndag kunne man opleve svært bevæbnede tropper patruljere og kæmpe på hele Sydsjælland, hvor især Avnø spillede en særlig rolle.

– Det var meningen vi skulle ud i Avnø Fjord med gummibåd, og så sluttede vi af på Kulsbjerg, fortæller Major Casper E. Holland, der styrede slagets gang.

Der var dog ?kun? tale om en øvelse, så der var ingen der kom rigtigt til skade, men der var 37 infanterister fra hjemmeværnet med, som skulle lære at patruljere, når de bliver sat ind bag fjendens linier.

– Det er faktisk et pænt antal til sådan en øvelse og dem vi laver er meget populære. Det har faktisk trukket en del folk fra andre hjemmeværnsdistrikter – blandt andet fra Københavnsområdet, fortælle øvelseslederen, der efterfølgende var ganske tilfreds.

– Det er et svært terræn, hvor man får testet de soldatermæssige færdigheder som ligger ud over de almindelige opgaver, påpeger han.

 

Intern konflikt

I selve øvelsen var der tale om en stat, hvor der var en ?intern konflikt? – her mellem Fyn og Sjælland. Således var det hjemmeværnsfolkenes opgave at blive sat ind bag fjendens linier og patruljere.

– De skulle forestille sig at være i et miljø, hvor alt er fjendtligt indstillet. Det sætter blandt andet store krav til kommunikation, bevægelse og skjul, siger han og understreger at der var opstillet modstandere til lejligheden.

Infanteristerne – der alle er frivillige i hjemmeværnet – er som regel ?kampsoldater?, så derfor var det ekstra vigtigt at de lærte patruljering, som ligger du over det, man normalt gør.

– Det er både fysisk og psykisk belastende, men de øvelser vi laver her er meget søgt – også af hjemmeværnsfolk udefra,  fortæller Majoren, der giver æren videre til ledelsen i Hjemmeværnsdistriktet for Sydsjælland og Lollan-Falster.

– De kommer fordi vi har en kompetent ledelse og det foregår på et højt niveau, understreger han og fortæller at civilisterne i området var advaret og der var derfor ikke – dem bekendt –  nogen der blev opskræmt af de svært bevæbnede militære patruljer, der sneg sig gennm terrænnet.

Øvelsen – med titlen ?Sej Rygsæk? – bliver afholdt en gang om året, med forskellige fokuspunkter og forkskellige steder i området. Især Avnø, var kerneområdet i år, netop fordi det er et lukket område og der var mulighed for at lave øvelser med gummibåd, hvor soldaterne skulle uskadeliggøre tre lastbiler med sprængladninger og efterfølgende flygte derfra i små gummibåde.

mith

Se flere fotos her: https://www.sydtid.dk/fotos-sej-rygsæk