De 17 lande, der bidrager mest til den globale opvarmning, sluttede fredag et to dage langt møde i Washington, USA. De kom ikke et skridt nærmere en global klima-aftale i København i december.
– Landene rokkede sig ikke, de holder fast i deres positioner, siger en vestlig diplomat til Ritzau.
Mødet var for miljø- og energiministre med USA, de store EU-lande, Kina og Indien i spidsen. Klima- og energiminister, Connie Hedegaard (K) deltog som repræsentant for værtslandet Danmark.
Hun konstaterede, at "det går for langsomt".
– Der mangler tillid mellem parterne. Der var flere vredesudbrud fra ministre, siger en diplomat.
Håbet om fremskridt knytter sig nu til det særlige klimamøde for stats- og regeringschefer, som FN har inviteret til i New York tirsdag. Her deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Et af de store problemer er, at USA ikke vil melde ud, hvor meget det vil bidrage til at bremse den globale opvarmning. Præsident Barack Obama har stort besvær med at overtale den amerikanske kongres til at vedtage en klimalov, der begrænser udledningen af CO2 og andre drivhusgasser i USA.
Hvis topmødet i København sidst på året skal ende med en global aftale for klimaet, så er det meget vigtigt, at der sendes de rigtige signaler – ikke nødvendigvis løfter – fra FN-mødet og fra et G20-møde i næste uge, vurderer eksperter, der følger klimaforhandlingerne tæt.