Der er for mange unge, som ikke får de anbefalede 8-10 timers søvn. Faktisk får over halvdelen af unge i 16-24-års alderen ikke tilstrækkelig søvn, viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Forskere peger på, at det er smartphones, TV og computerspil, der stjæler deres søvn, hvilket kan føre til alvorlige konsekvenser på sigt. Men der er også andre faktorer, der kan spille ind.
Et dårligt søvnmiljø
Sover den unge i et for varmt eller for koldt rum, giver det dårlige forudsætninger for søvnen. Et godt søvnmiljø kræver nemlig den rigtige temperatur, og så kræver det også, at man har en god seng at sove på. Vores kroppe er bygget forskelligt, og derfor kan én seng være den rette for én og den forkerte for en anden. Derfor er sengeforhandleren Bedre Nætters mål at finde en seng, som passer præcis til din krop.
Sengeforhandleren Bedre Nætter tilpasser sengen til dig ud fra faktorer som vægt, højde, kropsform og hvilken position, du sover i. For sover man i en forkert seng kan det føre til dårlig søvn, smerter og ømhed.
For meget skærmtid
Den største årsag til for lidt søvn er skærmtiden. For ifølge undersøgelsen erkender størstedelen af respondenterne, at det er elektronikken, der stjæler tiden. Det blå lys fra telefonerne forstyrrer vores søvn, fordi den forstyrrer den nedregulering, der sker, når vi skal til at sove.
Vi har nemlig brug for cirka to timer til at slappe af, så hvis der popper videoer og beskeder op, er det svært for kroppen at blive klar til at sove. Så hold skærmene væk cirka en time, før det er tid til at sove.
Stress og angst
Hvis man bekymrer sig om en eksamen eller en situation på arbejdet dagen efter, kan de tanker også påvirke søvnen. Nogle unge kan sidde op til flere timer ud på natten for at læse op til en eksamen, og det kan gøre det sværere at sove. Døjer man med angst, kan det ofte gå hånd i hånd med dårlig søvn. Nogle vælger at dulme det ved at meditere eller læse en bog inden sengetid.
Hormoner
Hormoner er en af de interne faktorer, der kan påvirke søvnen. Som forælder kan man have oplevet, at ens teenager sover meget længe i weekenden, men pludselig er lysvågen ud på aftenen. Det kan skyldes, at teenagere har en anden døgnrytme end voksne. Man kan ikke kæmpe imod biologien, og derfor skal man se, om man ikke kan skabe et miljø, som kan tilpasses de unge. Nogle skoler har f.eks. valgt at rykke mødetid til senere, så de unge kan få en ekstra time på øjet.