Hjemvendte soldater skal have bedre hjælp

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender på den nationale flagdag, at Danmark har meget at lære, når det handler om hjemvendte soldater og veteraner.

Søndag var flagdag for Danmarks udsendte og faldne soldater. I Fredericia var der march igennem byen og tale ved bla NATOs Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2010)
Søndag var flagdag for Danmarks udsendte og faldne soldater. I Fredericia var der march igennem byen og tale ved bla NATOs Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2010)

Når danske soldater vender hjem fra tjeneste i udlandet med ar på krop og sjæl, så halter det med indsatsen fra det offentlige.

Det erkender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale til mindegudstjenesten for faldne, danske soldater i Holmens Kirke i København på den nationale flagdag søndag.

– Danmark har et af verdens bedste velfærdssamfund, men vi er stadig kun ved at lære, hvad det vil sige at være veteran efter udsendelse i international tjeneste. Det skal vi blive bedre til, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han ser derfor frem til lanceringen af regeringens veteranpolitik, så Danmark kan leve op til sine forpligtelser over for soldaterne, når de vender hjem.

– Vi har udsendte, som vender styrket hjem. Som vender hjem med oplevelsen af, at have hjulpet medmennesker. Men der er også udsendte, der vender hjem med ar på krop og sjæl – ar, som fordrer hjælp, siger Lars Løkke Rasmussen.

Under mindegudstjenesten blev samtlige navne på faldne de seneste 12 måneder i international tjeneste læst op.

– Jeg ved godt, at intet, jeg eller vi siger eller gør i dag – eller i morgen – kan mindske den ufattelige sorg, som I må føle. Intet kan erstatte det tab, som I har lidt. Jeg vil derfor kun håbe, at I tager imod denne dag i den ånd, som den er givet, siger statsministeren til de pårørende.

5. september er national flagdag for alle udsendte danske soldater, og det markeres med arrangementer over hele landet. Blandt andet afholdes parade på slotspladsen foran Christiansborg, ligesom Folketinget er vært for en reception for Danmarks udsendte samt pårørende til de faldne.

Flagdagen blev indført sidste år.