Hashsælgere bruger børn som vagter

Knægte ned til 15-års-alderen bliver brugt i et velorganiseret vagtværn, der skal advare hashsælgere mod politiet. I sidste uge blev en af dem skudt.

Unge drenge ned til 15 år sidder dagligt i hver ende af Jægersborggade på Nørrebro, hvor de fungerer som vagtposter for de ældre hashhandlere i gaden.

At man er på vagt i den kendte hashgade, er ikke noget nyt, men at vagterne er så unge, er ifølge politiet et foruroligende fænomen af nyere dato.

– Der er inden for de seneste par måneder kommet helt unge vagter i alderen 15-18 år i hver ende af Jægersborggade. Vi er meget opmærksomme på dem og kommer i gaden hver dag, siger politikommissær Frank Reuter fra lokalpolitiet på Nørrebro.

Politiet har i flere omgange taget de unge under armen og banket på hos deres forældre, men mange af dem er hurtigt tilbage på deres plads i bunden af hashhierarkiet.

Som led i regeringens bandepakke fra sidste år er det blevet muligt at udstede zoneforbud til vagter med tilknytning til organiserede bander. Forbuddet betyder, at de unge kan sendes syv dage i fængsel, hvis de alligevel tager ophold inden for 500 meter fra Jægersborggade.

Men ifølge Frank Reuter er risikoen for hashvagterne kun teoretisk, fordi domstolene ikke har plads i kalenderen til sagerne om overtrædelse af zoneforbud.

– Det kunne være godt, hvis man kunne få speedet processen op, så de rent faktisk kunne mærke konsekvensen af, at de overtræder zoneforbuddet. Som det er nu, står de bare og griner af os, når vi igen skriver dem for at overtræde forbuddet mod at opholde sig i området, siger politikommissæren.

At de unge vagter også trækker vold til kvarteret blev tydeligt, da to af dem i torsdags blev overfaldet, mens de sad på deres vante pladser foran købmanden på hjørnet af Jægersborggade og Jagtvej.

Den ene – en 15-årig dreng – blev slået og skudt i benet med en revolver, mens hans 17-årige makker "slap" med tørre tæsk.

Gerningsmændene var en gruppe unge med anden etnisk baggrund, men ifølge lederen af politiets bandeenhed, Henrik Svindt, er motivet til overfaldet fortsat uvist.