Tekst: Maria AnthonyFoto: Farrokh
Trafiktryg At føle sig tryg er ikke det samme som at være sikker.
Selvom der de senere år er iværksat mange initiativer til at forbedre sikkerheden på børns skoleveje, føler børnene sig stadig utrygge i trafikken.
Skolefolk og forældre fra syv skoler i Søllerød har i samarbejde med børnene og den kommunale forvaltning gjort et storstilet stykke arbejde for at finde ud af, hvordan skolevejene i kommunen kan gøres mere trygge og sikre for de små og større skolebørn.
Føler sig utrygge
Tryghed og sikkerhed er nemlig ikke det samme, fortæller Dorthe Meland.
Hun repræsenterede Ny Holte Skole ved onsdagens temaaften på Søllerød Rådhus, hvor fagfolk og politikere diskuterede, hvad der kan gøres for at forbedre børnenes trafikerede veje til skole.
"Alt peger på, at rundkørsler er noget af det bedste, man kan lave for at forbedre sikkerheden. Men det påfaldende er, at børnene ikke føler sig trygge i dem," siger Dorthe Meland i sit oplæg.
Stierne skal opad
Op til denne debat i byrådssalen har der været holdt workshops om emnet, og et af de hotteste modetiltag lige nu inden for trafiksikkerhed er de såkaldte hævede flader.
Hvis gang- og cykelstier hæves lidt op fra det øvrige terræn, forbedrer det både sikkerheden og tryghedsfornemmelsen, viser det sig.
Selvom den elektroniske pegepind volder oplægsholderne en del udfordring, får de fremlagt mange konkrete idéer og planer forbedringer.
Idéer, der koster rigtig mange penge.
Tryghedsring om skolerne
Teknik- og Miljøudvalget i Rudersdal Kommune, der så småt tager fat på deres arbejde i det kommende efterår, får blandt andet til opgave at kigge på de mange skolevejs-forslag.
Foreløbigt har politikerne besluttet at danne såkaldte tryghedsringe omkring skolerne.
Ringene betyder, at de mest presserende problemer for børnenes trafiksikkerhed bliver løst med det samme.
Politisk velvilje
I følge Vibeke Peschardt fra de radikale, som er formand for Teknik- og miljøudvalget, skal der nok falde endnu mere af.
"Jeg er meget imponeret over den store indsats, de har gjort med at levere løsningsforslag og idéer. Det har været fantastisk at følge, hvor aktivt og dygtigt, de er gået ind i det," siger Vibeke Peschardt.
Hun tvivler dog på, at det vil være muligt at finde hele det beløb, som initiativgruppen er kommet med forslag for.
Hvis alle ønsker skal opfyldes, løber regningen nemlig op på den forkerte side af ti millioner.
"Nu har gruppen gjort et rigtig flot stykke arbejde, så er resten op til os politikere," siger Vibeke Peschardt.
Hvilke og hvor mange ønsker, de syv skoler får opfyldt og hvornår, vil vise sig under efterårets kommunale budgetforhandlinger.