Gud på skoleskemaet

I en hel uge stod den på salmer, gudstjenester, bibelhistorier og kirkens arbejde for to skoleklasser fra Veksø Skole

Foto: Jesper Kappel

VEKSØ: Det almindelige skoleskema var sat ud af kraft, og i stedet stod der gud på skoleskemaet i uge 10 for to 4. klasser fra Veksø Skolen. Fra klokken 08.10 til 13.00 fra mandag til fredag fik de undervisning i Veksø Kirke og sognehuset lige ved siden af.

– Det er super godt det her. De får en rigtig kvalificeret kristendomsundervisning, siger Mette Søholm Frahm, der er lærer på Veksø Skole og er sammen med de to klasser hele ugen.

I løbet af de fem dage i kirken er de sammen med tre præster, der underviser i bibelhistorie, fortæller historien om Veksø Kirke, forklarer de kirkelige handlinger og sidst men ikke mindst så synger de salmer hver morgen, når de kommer til kirken.

– Vi gør det her som mini konfirmationsforberedelse. Mange skoler og præster deler forberedelsen ud over flere uger, hvor børnene så mødes et par timer en eftermiddag hver uge. Vi synes, det er bedre at gøre det på den her måde, fortæller præst Inge Bastkær fra Veksø Kirke.

Det er 4. år, at kirken samler 4. klasserne fra Veksø Skole i en uge.

– Børnene har virkelig glædet sig til det her i lang tid, og de har snakket meget om det. Det er jo en helt anden måde at gå i skole på, og det kan eleverne lide, fortæller Mette Søholm Frahm.

Og når man spørger børnene, om det er sjovt at være i kirken og lære om gud, Jesus og kirkens arbejde er svaret også helt klart et ja.

– Det er ret sjovt og nyt. Jeg får en masse at vide, som jeg ikke viste. Nu ved jeg for eksempel hvorfor man bliver døbt, fortæller Sebastian Skovbro fra en af 4. klasserne på Veksø Skole.

– Det er det bedste, vi har lavet i skolen indtil nu, fordi vi hele tiden laver noget nyt, siger Kristoffer Fabricius.

Og så er der maden – den er 4. klasserne fra Veksø Skole også helt vilde med.

– Det er rigtig god mad. Den er meget bedre, end min kedelige madpakke jeg normalt har med i skolen hver dag, siger Maja Lerholt.

De fem dage, som præsterne og eleverne har sammen, betyder også, at der bliver mindre afstand. Børnene finder ud af, at præster ikke er så mærkelige endda, og præsterne får udviklet deres måde at få det kristne budskab ud på.

– Vi får brudt nogle barrierer ned. Eleverne oplever os på slap line, og det er godt. For efter de første par dage kommer børnene med masser af spørgsmål. Det kan være: hvorfor har vi en præstekjole på, hvordan er det at begrave en person, eller hvorfor bor lagt de fleste præster lige ved siden af kirken, siger Inge Bastkær og fortsætter:

– Vi lærer også at forny vores formidling af vores budskaber. Det gør vi ved, at hvis børnene ikke forstår, det vi siger, ja så spørger de, og så må vi jo forklare det på en anden måde, siger hun.

– Sådan en uge som den her er med til at skabe mere forståelse for kristendommen, og det er godt, siger Jørgen Andersen, præst ved Veksø Kirke.

– Børnene lærer os at kende og efter sådan en uge her, ja så begynder de at hilse på os præster, når de møder os på gaden. På den måde bliver vi en naturlig del af deres hverdag. De finder ud af, at kristendommen er en naturlig del af samfundet, og at kirken er et hus for alle, siger Jørgen Andersen, og det passer meget godt sammen med, hvad Clare Gustavsen fra Veksø Skolen siger:

– Præster er jo ret almindelige mennesker. Jeg troede, at præster var helt vildt anderledes og hele tiden talte om gud. Men det gør de jo ikke, siger hun.