Grøn stær stopper ikke forfatter

Føllenslev
På trods af at han er plaget af grøn stær, der gør han ikke kan læse fra en normal bog, har den 60-årige forfatter Hans Halling netop udgivet sin nyeste bog.

Foto: Thomas Rye
Hans Halling sammen med hustruen Vita-Bohr Halling, der har læst korrektur på hans seneste bog, og er forlagssekretær på Forlaget Luna. Foto: Mie Neel
Hans Halling sammen med hustruen Vita-Bohr Halling, der har læst korrektur på hans seneste bog, og er forlagssekretær på Forlaget Luna. Foto: Mie Neel

Allerede i 1971 blev dr. phil. Hans Halling, Føllenslev, opmærksom på på den russiske forfatter Nikolai Gogols fortælling »Julenat«, mens han studerede litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Siden da har han ønsket at lave en analyse af bogen, men først nu 37 år senere, er ønsket blevet til virkelighed. »Studier i N. Gogols Julenat« udkom torsdag på Hans Hallings eget forlag »Forlaget Luna« i Føllenslev. Men bogen var nær aldrig blevet skrevet.

– Jeg er plaget af grøn stær, og kan ikke læse op fra en almindelig bog, fortæller den 60-årige Hans Halling.

Løsningen var, at han med fætteren Benjamin Hansens hjælp fik fotokopieret »Julenat« op i stor størrelse, så han kunne læse historien på trods af sit handicap.

Med hjælp fra familien

I det hele taget var bogen aldrig blevet til virkelighed uden familiens hjælp fortæller Hans Halling.

– Min hustru, Vita Bohr-Halling, læste korrektur, og min søn Christian Bohr-Halling lavede layoutet til bogen fortæller Hans Halling. Sønnen Christian spiller desuden en særlig rolle i bogens tilblivelse.

– I bogens forord skriver jeg, at han er cand.it., men han var først oppe i sit speciale i sidste uge, så hvis han var dumpet, kunne jeg jo ikke have brugt det oplag vi havde fået trykt, fortæller han. Hans Halling var dog ikke bekymret på sønnens vegne.

– Han har altid fået gode karakterer, og han fik da også et 12-tal, den højeste karakter, for specialet, fortæller han.

Ikke første bogudgivelse

Analysen af en Julenat er ikke Hans Hallings første værk. For 16 år siden startede han sit eget forlag med sin hustru som forlagssekretær. Her igennem har han udgivet adskillige digtsamlinger samt flere litteraturstudier i noveller og eventyr af blandt andre Steen Steensen Blicher og H.C. Andersen.

tr@nordvest.dk