Genbrug på skoleskemaet

Nej, det hedder ikke en losseplads og nej, det er ikke ligegyldigt, om du affaldssorterer. Skoleklasser i Frederikssund Kommune har nu mulighed for at få indgående kendskab til affaldssortering og genbrug, og hvilken effekt det har på miljøet.

Foto: David Foli

Det er et vigtigt budskab genbrugsvejleder Karen Buhrkall arbejder for at få udbredt; Affaldssortering er vigtigt. Og måden at få budskabet ud går gennem børnene. Derfor sætter Frederikssund Kommune i samarbejde med Vestforbrændingen nu særligt fokus på, at få genbrug på skoleskemaet. Det sker igennem et tilbud til samtlige Frederikssund Kommunes skoler, hvor skoleklasser har mulighed for at komme ud på af af kommunens tre genbrugspladser og lære mere om, hvorfor affaldssortering er vigtigt.

"Det handler om miljø. Børn skal lære at sortere affald, så affald bliver en ressource," siger Karen Buhrkall, der i tre år har arbejdet som genbrugsvejleder på genbrugspladsen i Jægerspris.

"Børnene får en bevidsthed om de fejl, der opstår i sorteringen, når de kommer herud og lærer om genbrug. Får børnene en viden, så ændrer det også deres adfærd. På den her måde får de undervisning i at affaldssortere, og så kan de også gå hjem og fortælle, hvad de har lært til deres forældre. Men det handler især om, at børnene får en god oplevelse," siger Karen Buhrkall, der håber, at skolerne snart bliver opmærksomme på tilbuddet, så genbrug og miljø kan blive en del af skoleskemaet.

"Desværre har vi endnu ikke så mange klasser, som vi gerne vil have. Jeg tager selv ud til lærerrådsmøder og fortæller om det her tilbud, og så håber jeg, at det kan komme med, når skoleåret skal planlægges. Målet er, at jeg har hver klasse på besøg tre gange fra børnehaveklasse til 6. klasse, og at børnene har en dialog i klassen omkring miljø og affaldssortering. På den måde håber vi, at budskabet breder sig som ringe i vandet. Vi vil gerne åbne skolernes øjne for den viden, som er tilgængelig i nærområdet," siger Karen Buhrkall og tilføjer:

"Det er jo god stil at tage på genbrugspladsen."