Frikendt for strømskud mod ekshustru

En 54-årig mand fra Svendborg fik en betinget dom i sag om vold fra Evangelist-hus i Sigerslevøster

Foto: Tim Panduro

En 54-årig mand begik ikke vold med en strømpistol mod sin hustru, da han 17. januar om aftenen trængte ind i på en gård i Sigerslevøster bevæbnet med det elektriske våben.

Det afgjorde retten i Hillerød tirsdag, hvor manden stod tiltalt for at have "skudt" sin ekshustru omkring 20 gange med strømpistolen under en episode, der handlede om samkvem med parrets børn. Manden slap dog ikke for straf. Han blev dømt for at have "skudt" en anden kvinde en enkelt gang i halsen samt for ulovlig våbenbesiddelse for overhovedet at have strømpistolen.

"Det er en ulykkelig sag. På den ene side har vi forståelse for, at en far gerne vil se sine børn. På den anden side har vi også forståelse for, at en mor gør sit bedste for at beskytte børnene", lød det blandt andet fra anklageren.

Sagen nåede sit højdepunkt 17. januar i år, men udsprang af lang tids frustration hos den 54-årige. Manden følte nemlig, at hans fraseparerede hustru hindrede ham i at se sine to yngste børn, efter at hustruen og børnene var flyttet til gården, der er bosted for medlemmer af den fundamentalistisk kristne forening Evangelist.

Den 17. januar drak han ifølge sin egen forklaring tre-fire øl, inden han fra sit hjem i Svendborg prajede en taxa og tog afsted sammen med sin 17-årige søn, der bor hos faderen og to hunde. Hundene skulle ikke med som trussel, forklarede han i retten. Den ene var datterens hund og den anden var en hund, som den otte-årige søn var yderst glad for. De skulle agere lokkemad for at få børnene med hjem. De to kvinder, der senere blev afhørt i retten, forklarede da også først og fremmest at hundene som det højeste bidrog til det kaos, der opstod senere på aftenen.

Mere alvorligt var der også en strømpistol med i bilen. Den havde manden købt af en bekendt på værtshuset Giraffen på Odense Banegård.

Den 17-årige søn var med for at vise vej, da han tidligere havde boet i huset. Sønnen kom dog ikke til at spille en større rolle. Han trak sig bort, da sagerne udviklede sig.

Manden trængte ind i huset gennem hoveddøren. En kvindelig beboer stillede sig hen til ham og sagde, at han ikke kunne brase ind på den måde. Manden forklarede i retten, at han skubbede hende til side – men kvinden hævede, at hun havde fået et strømstød, og da en lægeattest og fotografier viste spor på huden, der kunne stamme fra skuddet med strømpistolen, fandt retten hendes forklaring bevist.

Ekshustruen fortalte desuden, at hun havde fået op mod 20 skud med strømpistolen under et dramatisk forløb. Efter mandens indtrængen i huset løb han ned til hendes værelse. Det fik kvinden til at løbe ind på sønnens værelse, hvor hun ifølge sin egen forklaring ville beskytte sønnen mod den ophidsede far. Datteren kom også til, og det kom til tumult, hvor manden skød med strømpistolen uden at ramme -ifølge egen forklaring. Kvinden fortalte ellers, at hun var blevet ramt op mod 20 gange, men kunne ikke fremvise mærker. Derfor blev manden frikendt for den del af volden. At kvinden og børnene var bange, var der dog næppe tvivl om. Sammen flygtede moderen og børnene ind på et badeværelse, hvor der var to toiletbåse. Faderen fulgte efter, låste døren til badeværelset og forsøgte at få dem til at forlade båsen – men uden held. I mellemtiden havde den anden kvinde i huset fået tilkaldt hjælp – og manden fik en del slag af den anden kvindes ægtemand, mens nogle andre holdt ham fast. Derefter blev han anholdt.

Den 54-årige var tiltalt for grov vold, men blev kun dømt efter den milde voldsparagraf. Det skyldes blandt andet at adskillige tekniske erklæringer viste, at strømpistolen på ingen måde var et farligt våben, men "kun" bygget til at forvolde skade.

Retten kom frem til en enig afgørelse om, at mandens lovovertrædelser skulle koste 30 dages betinget fængsel samt 30 timers samfundstjeneste. Straffen blev gjort betinget, fordi manden har fast arbejde som kaptajn på et olieskib og i øvrigt også ellers gode personlige forhold. Han udbad sig betænkningstid med henblik på en eventuel anke til frifindelse i Landsretten.

Mandens ret til samkvem med børnene er endnu ikke afgjort. Det skal senere afgøres af Statsamtet.