Hvis Københavns narkomaner vil benytte sig af tilbuddet om gratis og lovlig heroin, skal de to gange dagligt møde op på Tomsgårdsvej i hovedstadens Nordvestkvarter, hvor den nye heroinklinik ligger.
Det er meningen, at den lægeordinerede heroin skal hjælpe de afhængige til et bedre liv, men ordningen spænder ben for en normal tilværelse, arbejde og studie, siger brugerforeningen og en socialoverlæge til gratisavisen Urban.
– København er en meget stor by. Nogle vil kun lige nå ind ad døren, før de skal af sted igen. Det gør det fuldstændig umuligt at leve et normalt liv med studie eller arbejde, påpeger formanden for Brugerforeningen for aktive stofbrugere, Jørgen Kjær.
Socialoverlæge Christian Hvidt, der er ansat på den nye heroinklinik, er enig i, at heroinbehandling er svær at kombinere med en hverdag.
Målgruppen er ellers netop de nogenlunde velfungerende stofbrugere. Men narkomanerne kan ikke få heroinen med sig hjem, fordi de så ville kunne sælge det videre på gaden i stedet for at tage det selv, lyder den officielle begrundelse. Men det afviser narkomanerne, fordi de er afhængige af at tage stoffet og derfor ikke vil sælge det.
Nu vil SF have ordningen ændret.
– Det virker absurd, at udlevering af gratis heroin ikke vil lette hverdagen for den nogenlunde velfungerende stofmisbruger, men vil gøre livet endnu mere besværligt for ham. Derfor vil jeg tage kontakt til ministeren med det samme, så de ulogiske huller bliver lukket, inden klinikken åbner om to uger, siger SF's socialordfører, Özlem Cekic, i en kommentar.