Forsvarsminister: Fast kurs i Afghanistan

Danske soldater i Afghanistan skal ikke længere jagte talibanere og trækkes ind i byen Gereshk. Men det ændrer ikke strategien, forsikrer forsvarsminister.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) står fast på kursen i Afghanistan.

Selv om de udsendte danske soldater ikke længere skal jagte fjenden fra Taliban og dermed udsætte sig for farerne ved vejsidebomber og skudvekslinger i den øvre del af Gereshkdalen, så understreger Gitte Lillelund Bech, at der ikke er tale om nogen ny politisk strategi.

– Der er ikke tale om nogen politisk strategiændring. Vi har en Helmandstrategi og en Afghanistanplan. Det er dem, som vi holder fast i, og som sætter de overordnede mål for, hvad vi skal, siger forsvarsministeren efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

– Men det er chefen på jorden, som bestemmer, hvordan vi opererer. Den måde, vi opererer på lige i øjeblikket, er, at man flytter rundt på brikkerne, så vi har trukket nogle af soldaterne tilbage fra baserne for at bruge dem til andre operationer, siger forsvarsministeren.

Ifølge Gitte Lillelund Bech vil det nye "operationsmønster" da heller ikke nødvendigvis betyde færre danske tab. Det på trods af, at soldaterne i stedet har trukket sig ind i hovedbyen Gereshk i Helmandprovinsen for at beskytte dens 70.000 indbyggere. Hidtil er 37 danske soldater omkommet i Afghanistan, hovedparten af dem døde netop som følge af nedgravede vejsidebomber.

– Det, som sker på jorden, er, at man ændrer operationsmønstre, så Taliban ikke kan lure os af, så vi ikke gør, som vi plejer og dermed bliver nemmere at ramme. Det er noget, som vi gør tit og har gjort tidligere. Det er et led i den almindelige militærplanlægning, siger Gitte Lillelund Bech.