Forrykt tanke at forbyde privathospitaler

Det redder ikke Kalundborg Sygehus at bekæmpe private sygehuse.

Niels Erik Christensen, Tejbjergvej 9, Kalundborg, skriver blandt andet:

For et par uger siden bragte Kalundborg Folkeblad et læserbrev, hvor Arne Olivius, formand for Infogruppen KS, gjorde sig til talsmand for at forbyde privathospitaler. Arne Olivius må selvfølgelig have lov til at mene, hvad han vil, men jeg er overrasket over, at nogen kan få sig selv til i ramme alvor at foreslå noget så forrykt. Forestil jer en lovgivning, der tillader folk at bruge deres penge på rygning, som er stærkt skadeligt for helbredet, men ikke tillader folk at bruge penge på hospitalsbehandling. For mig er det en helt forrykt tanke og helt umuligt.

Jeg forstår ikke, hvorfor det er så vigtigt at bekæmpe privathospitaler. De udfører omkring én procent af samtlige hospitalsbehandlinger, ofte udført af læger fra de offentlige hospitaler i deres fritid. Det er derfor ikke rimeligt at anklage privathospitalerne for at dræne de offentlige sygehuse for personale.

Vi mangler ganske vist læger, men det vil vi også gøre uden privathospitaler. Tværtimod gør privathospitalerne det muligt at få udført flere behandlinger at de samme læger.

De er hurtigere til at tilpasse sig

Folk skal selvfølgelig have mulighed for at betale selv direkte eller via en forsikring. Det er også rimeligt nok, at arbejdsgivere må betale, hvis det er en fordel for dem. Jeg tror, det er en fordel med privathospitaler som et led i et behandlingssystem, der kan mere og mere, og som derfor også koster mere. De private hospitaler kan hurtigere tilpasse sig ændringer i behovet og aflaste de offentlige sygehuse, og dermed vil ventelisterne falde, så de offentlige sygehuse kan overholde tidsfristerne. I den situation, hvor der efter strejken nok er mange, der må vente ekstra længe, mener jeg også, det er vigtigt, at vi udnytter privathospitalernes begrænsede kapacitet til at løse problemerne med lange ventelister.

Også sygehuse til banale lidelser

I Kalundborg er det meget vigtigt, at vi kæmper for at bevare vort sygehus. At bekæmpe privathospitalerne redder ikke Kalundborg Sygehus.

Hvis vi skal bevare et godt sygehus i Kalundborg, er det vigtigt, at alle forstår, at et godt sygehusvæsen ikke alene består af afdelinger med specialviden til meget komplicerede behandlinger, men også har sygehuse, der kan tage sig af mere banale lidelser og gøre det langt billigere en specialafdelingerne.