Flødeskum med en bitter bismag

En ny udstilling på Folkemuseet lægger op til diskussioner om Danmarks rolle under besættelsen

Foto: Tim Panduro

Hagekorsfanerne er noget af det første, der møder øjet i Folkemuseets nye udstilling Fortællinger fra flødeskumsfronten, der torsdag eftermiddag blev officielt åbnet.

Det tyske nationalflag og rigsbanner fra Hitlertiden er rigt repræsenteret på udstillingen. Sammen med gange af pigtråd og rå stolper er det med til at lægge en alt andet end pyssenysset ramme rundt om besættelsesfortællingerne i udstillingen.

Fortællingerne selv er da heller ikke de rene eventyr. Snarere en barsk socialrealisme, om et land, hvor 90 procent af indbyggerne havde størst problemer med at skaffe sig rigtige kaffebønner og finde ud af, hvordan man bedst kunne muntre sig, når tyskerne kaldte til spærretid og mørklægning allerede først på aftenen.

Museumsinspektør Lars Mørch, der sammen med sin kollega Britt Juul står for udstillingen, har bevidst valgt at gå uden om myterne om et land i tapper modstand, fortalte han i sin tale til åbningen.

"Jeg kan huske en juleaften, hvor min farfar endelig ville fortælle om besættelsestiden. Jeg regnede med, at vi skulle høre fortællinger om modstandsbevægelsen, men han fortalte blot om en gang, han var blevet holdt op at tyskerne. Han var en af det store flertal, der bare havde forsøgt at få hverdagen til at fungere under besættelsen."

Der er dog også blevet plads til andre sider af besættelsen end den brede hverdag: Modstanden er repræsenteret – både i form af våben og nedkastningscontainere og i form af de hverdagsgenstande, der blev fremstillet af faldskærmssilke og værdifuldt metal fra våbencontainerne. Men de, der trådte ved siden af, fylder endnu mere: Tyskerpigerne. De, der blev interneret efter besættelsen – og ikke mindst de danskere, der gik i tysk tjeneste. Det er her, udstillingen rent genstandsmæssigt har sit største scoop.

I hele verden findes kun fem Frikorps Danmark-uniformer. En af dem bliver udstillet i Hillerød – i en montre, der tidligere har været brugt til kronjuvelerne under en udstilling i Sverige, så der bliver passet på sagerne. I montren ligger desuden en hjelm, som en tysk ligfinder har fundet – og sammen med det et hundetegn fra den dansker, der både mistede hjelm og liv ved den lejlighed.

Udstillingen er ledsaget af et nydeligt katalog, der blandt andet rummer artikler om tyskerpigerne, de østfrontfrivillige, redningen af jøderne og de tyske flygtninge, der kom til Danmark og ikke just blev betragtet som værende velkomne. Udstillingen kan ses frem til 20. februar.