Feminist-ikon blev konspirationsteoretiker

Naomi Wolf var en af bannerførerne for tredjebølgen af feminisme i 90erne. Siden er ikon-statussen falmet på grund af hendes mere radikale holdninger.

Naomi Wolf, som fylder 60 den 12. november, er en kendt feminist i rollen som journalist og forfatter. Senere i sin karriere er hun dog kommet i modvind på grund konspirationsteorier om blandt andet coronavaccinen.

Naomi Wolf, som fylder 60 den 12. november, er en kendt feminist i rollen som journalist og forfatter. Senere i sin karriere er hun dog kommet i modvind på grund konspirationsteorier om blandt andet coronavaccinen.

Naomi Wolf blev set som en stor kvindeforkæmper. Hun var med til at starte den tredje bølge af feminisme i 90erne.

Hun var anset for at være en feminist på højde med Gloria Steinem og Betty Friedan, som begge var nogle højagtede og skelsættende stemmer i kønsdebatten i 60erne og 70erne.

I løbet af det seneste årti er glasbilledet dog famlet. Mange kvinder, som så op til hende, er blevet skuffede over hendes mere konspirationsteoretiske holdninger.

Wolf, som fylder 60 den 12. november, er blandt andet en meget udtalt modstander af coronavacciner og har tweetet misinformation. Twitter endte også med at udelukke hende fra det sociale medie i 2021.

Det var blandt andet på grund af et tweet, hvor hun skrev, at vaccinerede menneskers urin og fæces skulle separeres fra det normale kloaksystem.

Hun mente, at man ikke vidste, hvilken effekt det kunne have på ikkevaccinerede gennem drikkevandet.

Det var på trods af myndighedernes forsikring om, at det ikke havde nogen effekt.

Men i 90erne var hun, som forfatter og journalist, et kendt ansigt i den amerikanske offentlighed, især når det kom til feminisme og debatten om lighed mellem kønnene.

Hun fik sit gennembrud med bogen "The Beauty Myth", som blev skelsættende litteratur for mange feminister.

Bogen beskrev, hvordan profit og patriarkatet konspirerer om at give kvinder dårligt selvværd med urealistiske kropsidealer.

Foruden at reklamebureauer udnyttede kvinders usikkerheder for at sælge skønhedsprodukter og mode, så argumenterede Wolf også, at kvinder selv dømte hinandens udseende for hårdt.

Hun sagde, at det var med til at sikre patriarkatet.

Bogen blev et af hovedværkerne i den tredje bølge af feminisme.

Hun skrev den i kølvandet på, at hun droppede ud af sit studie.

– Mit emne eksisterede ikke. Jeg ville skrive feministisk teori, men jeg fik at vide af underviserne, at det ikke fandtes, siger Wolf i et interview med The Guardian.

Men i hendes senere værker kom der ridser i lakken på omdømmet.

Blandt andet med bogen "Outrages: Sex, Censorship, and the Criminalization of Love".

Her var forlaget nødt til at kalde bogen tilbage på grund af en pinlig historisk ukorrekthed, der blev brugt som et centralt argument i bogen.

Wolf er gift med privatdetektiven og krigsveteranen Brian William Shea. Hun har en søn og en datter fra et tidligere ægteskab.

/ritzau/