FAKTA: Hver femte unge søger ind på en erhvervsuddannelse

Andelen af unge, som søger ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, er faldet i år.

Antallet af unge, som søger ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, falder sammenlignet med sidste år.

Det viser en opgørelse af årets ansøgninger til ungdomsuddannelser, som er foretaget af Børne- og Undervisningsministeriet.

Sådan fordeler ansøgningerne sig:

* Omkring 64.000 af de unge, som i juni afslutter grundskolen, har søgt ind på en ungdomsuddannelse. 12.500 af dem har søgt ind på en erhvervsuddannelse.

* 19,4 procent af de unge har dermed søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det er et fald på 0,6 procentpoint sammenlignet med 2022.

* Region Sjælland er den eneste af landets fem regioner, som oplever en stigning, når det gælder ansøgere til erhvervsuddannelser. Sidste år søgte 22,3 procent ind på en erhvervsuddannelse i regionen. I 2023 er det tal 22,5 procent.

* Andelen, som vælger en gymnasial uddannelse, stiger med 1 procentpoint til 72,6 procent sammenlignet med sidste år.

* Det er primært antallet af hhx-ansøgere, som er steget. 23 procent vælger en hhx-uddannelse i år sammenlignet med 21,2 procent i 2022. Hvad angår htx-elever, er antallet faldet med et procentpoint til 7,8.

* 52,5 procent af eleverne i 9. klasse vil gerne starte i 10. klasse på den anden side af sommerferien. Sidste år var tallet 51,8 procent.

* To tredjedele af dem ønsker at tage 10. klasse på en efterskole. Derfor fortsætter antallet af elever i 9. klasse, som vælger at tage på efterskole, med at stige.

* Derimod falder andelen af unge, som vælger 10. klasse på en folkeskole.

* 85,4 procent er vurderet parat til deres første prioritet. Sidste år var det 86,9 procent. På de gymnasiale uddannelser er den andel faldet med næsten to procentpoint.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet.

/ritzau/