Af Vibeke C. Larsen
INDBO Ruden er knaldet, skuffer og skabe er tømt, og den nye fladskærm er væk.
Et rigtigt grimt syn at komme hjem til, og det er nu, familiens indboforsikring skal stå sin prøve. Er man ikke ordentlig forsikret, kan indbruddet pludselig komme til at koste dyrt.
"Først og fremmest skal man sikre sig, at man har valgt den rigtige forsikringssum på sit indbo, så man ikke risikerer at komme i en situation, hvor man efter et alvorligt indbrud ikke får den erstatning, som man havde regnet med," siger forsikringskonsulent Christian Skødt fra Forsikringsoplysningen.
Det nytter altså ikke have en forsikring, der dækker op til 100.000, hvis man har værdier for 500.000 kroner,
"Man skal foretage en realistisk vurdering af, hvilke værdier man har derhjemme, og så skal man holde øje med, om forsikringssummen stadig passer, når man anskaffer nye ting til sit hjem. Ellers skal man regulere summen," siger forsikringskonsulenten.
Især unge, der bliver boligejere og stifter familie, bør ofte kigge deres forsikringer igennem, for der kommer mange ny anskaffelser i de år. Christian Skødt anbefaler, at unge kigger deres forsikringer igennem hver femte år.
" Der bliver talt så meget om, at folk er overforsikret, men man skal ikke være så bange for overforsikringsdjævelen, for det sker sjældent. Det værste, der kan ske, er, at man er underforsikret," siger Skødt.
Film indboet
Når man køber en indboforsikring eller gennemgår sine forsikringer, er det klogt, at man i samme postgang får dokumenteret, hvad man egentlig ejer. Hvis tyven er løbet med halvdelen af indboet, kan det være svært at huske, om man havde 100 eller 150 cd'er. Forsikringskonsulenten anbefaler, at man tager billeder eller video af sine ting.
"Det nemmeste er at tage et videokamera og filme et rum ad gangen. Lad kameraet glide roligt hen over samlingen af cd'er. Videokameraer i dag er af så god en kvalitet, at du bagefter kan fastfryse billedet og se titlerne på ryggene af cd'erne. Mens du filmer, kan du fortælle om dine ting, og om du har noget særligt værdifuldt.," siger Christian Skødt.
Husk at gemme en kopi af optagelsen eller billederne i en bankboks eller hos noget familie. En anden god idé er at putte kvitteringer på dyre ting og elektronik i ringbind i stedet for i skraldespanden.
"Forsikringsselskabet kan ikke kræve, at du har gemt kvitteringen, men du skal som kunde sandsynliggøre, at du var ejer af det, du melder stjålet. Kvitteringerne gør det nemmere, når du skal tale med forsikringsselskabet og finde værdien og alderen på dine ting," siger Skødt.
Tyve elsker kontanter, og derfor bør man ikke ligge inde med store beløb. Rent forsikringsmæssigt skal man være opmærksom på, at nogle selskaber har et loft på, hvor stort et kontantbeløb de dækker.
"Vi har set grimme eksempler på, at folk har ligget inde med 60-80-90.000 kroner, som er blevet stjålet. Men har man kun en dækning på 20.000 kroner, så får man kun 20.000 kroner," siger Skødt.
Lås døre og vinduer
Hvis man kommer hjem til et gennemrodet hus, men der ikke er ydre tegn på indbrud, godtager de fleste selskaber, at der har været indbrud, for moderne tyve kan sagtens komme ind uden, at det kan ses med eksempelvis en 'bankenøgle'.
Nogle få forsikringsselskaber kræver dog stadig, at der skal være synlige tegn på indbrud, hvis de skal dække, men det er forsikringsselskaberne selv, der skal bevise, at det ikke bare er kunden, der har glemt at lukke vinduet.
"Forsikringsselskaberne stiller det krav, at dit hus er forsvarligt aflåst, og vinduerne er lukkede og tilhaspede, når du går hjemmefra," forklarer Skødt.
Hvis man ikke har låst sine døre, er der tale om det, som branchen kalder 'simpelt tyveri'. Hvis der er stjålet værdier, som branchen kalder 'særligt indbo', der er ting som radio, tv, computere, fotoudstyr og mobiltelefoner, dækker forsikringsselskabet kun op til 10 procent af den samlede forsikringssum, mens almindeligt indbo dækkes fuldt ud. Er der tale om kontanter, smykker og sølvtøj, dækker forsikringen slet ikke, så husk at låse døre og luk vinduerne.
"Om sommeren lader vi ofte dørene stå åbne, mens vi er ude i baghaven, og så kan en fræk tyv godt gå ind gennem terrassedøren og hurtigt løbe væk med mange lækre ting," fortæller Christian Skødt.
Når tyven har været på spil, går første skridt for at få erstatning fra forsikringsselskabet gennem politiet.
"Tyveri skal anmeldes til politiet, og hvis det er store beløb, der er stjålet for, skal du have en kvittering fra politiet til forsikringsselskabet. Men hvis der ikke et stjålet for ret meget, behøver politiet ikke komme ud til dig, og du behøver ikke en kvittering. Det er nok, at det står i døgnrapporten," siger forsikringskonsulenten.
Når politiet er informeret, gælder det om at kontakte de relevante håndværkere for at få udbedret skaderne på huset, så der ikke sker yderligere tyveri fra boligen. Forsikringsselskabet dækker udgifterne til at få udbedret skaderne.
En god forsikring er godt at have, men allerbedst er det, hvis man helt kan undgå indbrud.
"Et er at forsikre sig, men det bedste er at undgå skaderne. Det bedste råd er, at man skal sørge for, at hjemmet altid ser ud, som om man er hjemme, selv om man ikke er det. Så vælger tyven et andet hus," råder Christian Skødt.
redaktionpola.dk
Tyvenes favoritting
Penge
Guld og sølv
Bærbare computere
iPods
Spilleconsoller
Fladskærmstv
Fladskærme til computere
Designermøbler og lamper
Gode råd
www.forsikringsoplysningen.dk
www.stoptyven.dk
www.forsikringsguiden.dk