EU-Kommissionen vil ikke stoppe bådflygtninge på havet

Australien sender bådflygtninge retur og opfordrer Europa til at gøre det samme. Men EU-Kommissionen afviser.

Foto: -
RB-plus. Europa kræves på banen efter skibsforlis. Knap 700 personer kan være omkommet i en kæntringsulykke på Middelhavet. Europa må ændre politik nu og leve op til sine forpligtelser, lyder kritikken.  I det, der kaldes et af de værste skibsforlis i nyere tid, meldes op mod 700 bådflygtninge omkommet natten til søndag på Middelhavet.   Deres fartøj kæntrede på grænsen til libysk farvand syd for den italienske ø Lampedusa, og blot 28 personer er reddet, oplyser den italienske kystvagt ifølge nyhedsbureauet Ansa.
RB-plus. Europa kræves på banen efter skibsforlis. Knap 700 personer kan være omkommet i en kæntringsulykke på Middelhavet. Europa må ændre politik nu og leve op til sine forpligtelser, lyder kritikken. I det, der kaldes et af de værste skibsforlis i nyere tid, meldes op mod 700 bådflygtninge omkommet natten til søndag på Middelhavet. Deres fartøj kæntrede på grænsen til libysk farvand syd for den italienske ø Lampedusa, og blot 28 personer er reddet, oplyser den italienske kystvagt ifølge nyhedsbureauet Ansa.

Flygtninge og migranter, der krydser Middelhavet for at komme ind i Europa, skal ikke stoppes på havet og sendes retur sådan som Australien gør, når både med asylansøgere sætter kurs mod landet.

Det mener EU-Kommissionen.

– Den australske metode er ikke et eksempel, som vi vil følge, siger Natasha Bertaud, der er talsperson for EU-Kommissionen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Efter weekendens druknekatastrofe i Middelhavet, hvor omkring 800 migranter mistede livet, har Australiens premierminister, Tony Abbott, ellers opfordret EU's stats- og regeringschefer til at efterligne hans lands flygtningepolitik.

– EU har verdens højeste standarder for asylpolitik og -rettigheder, og vi har ingen intentioner om at forringe disse, siger Natasha Bertaud.

Tony Abbotts regering har indført en omfattende patruljering af farvandene nord for Australien. Både med flygtninge, der bliver opdaget på åbent hav, bliver samlet op eller tvunget til at vende om.

Ifølge kritikere, heriblandt FN, er Australiens politik inhuman, men politikken har virket og stoppet den massive trafik af både med asylansøgere, slår premierministeren fast.

Dansk Folkeparti mener, at den australske model virker fornuftig og støtter Tony Abbotts opfordring om at indføre lignende procedurer i EU.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mener derimod ikke, at EU skal lade sig inspirere af Australiens håndtering af bådflygtninge.

Det europæiske fokus skal være på at standse menneskesmuglerne ved at ødelægge deres skibe, mener Martin Lidegaard.

Og den idé er allerede en del af EU-Kommissionens 10-punktsplan til bedre håndtering af migrationsstrømmen over Middelhavet. Planen blev fremlagt mandag.

I praksis fungerer Australiens system sådan, at flådens skibe enten stopper både med asylansøgere og sejler dem tilbage til deres transitland, hvilket typisk er Indonesien.

Eller også sender Australien de opsamlede asylansøgere til lejre i stillehavsnationen Nauru, Papau Ny Guinea eller Cambodja, som regeringen i Canberra betaler for at huse asylansøgerne, mens deres sag behandles.