Et langt liv omgivet af guld og diamanter

Flemming Hertz, der skabte kronprinsparrets vielsesringe, fylder 1. februar 85 år. Landets ældste juvelerbutik er til hans glæde stadig i slægtens eje.

Hofguldsmed Flemming Hertz ved udnævnelsen som ridder af Dannebrogordenen. (Arkivfoto)

Hofguldsmed Flemming Hertz ved udnævnelsen som ridder af Dannebrogordenen. (Arkivfoto)

Diamanter varer evigt. Det gælder ikke mindst i Danmarks ældste juvelerfirma, P. Hertz, som kongelig hofjuveler Flemming Hertz stod i spidsen for i 40 år.

Den 1. februar fylder han 85 år. Selv om han trak sig tilbage fra butikken i 2007, så dukker han fortsat af og til op i familiefirmaets forretning på hjørnet af Købmagergade og Kronprinsensgade i København.

Her har den eksklusive forretning, beklædt udvendigt med bladguld og den sjældne sten larvikit, ligget i snart 190 år – heraf fire årtier med Flemming Hertz som femte generation bag disken.

Selv om ingen af hans tre børn ønskede at overtage forretningen, er den forblevet i familiens eje. For i 2007 trådte svigerdatteren Berit Hertz til, da Flemming Hertz gik på pension.

Hans jødiske barndom var præget af Anden Verdenskrig. Flere måtte flygte til Sverige, mens andre blev og passede på "biksen", som Flemming Hertz har beskrevet det i bogen, "En Hjørne-Hertzers krønike".

Men endnu voldsommere var det, da hans forældre i 1946 efter krigen mistede livet i en flyulykke, da han var blot otte år.

Han blev selv siden udlært på Th. Frederiksen og Søns Guldsmedeværksted og supplerede med uddannelse i Tyskland og England, før også han blev ansat i familiefirmaet.

Butikkens kundekreds inklusive kongehuset er man diskret om.

Men det er velkendt, at grønlandsk guld fra minen Nalunaq i Sydgrønland blev til kronprins Frederik og Marys vielsesringe, og at det blev afleveret til Flemming Hertz personligt forud. Desværre tabte kronprinsen senere sin unikke ring under en dykkertur i Florida. Men han fik dog en afløser.

Flemming Hertz var i en årrække formand for Danmarks Guldsmedeforening samt formand for Guldsmedefagets Fællesråd. I 21 år var han oldermand for Guldsmedelauget.

I dag er han fortsat særdeles aktiv i både selskabs- og kulturliv med teater og udstillinger og foredrag og rejser – senest med sin to år ældre bror til Afrika.

/ritzau/