Elsker pindsvin – også når de er døde

Dyrlægen i Fredensborg tager imod trafikdræbte pindsvin

pindsvin Sophie Lund Rasmussen elsker pindsvin.

Hun ser dog gerne, at der bliver afleveret mange døde eksemplarer af den lille piggede gnasker på en af landets 25 modtagestationer – blandt andet hos Dyrlægen på Helsingørsvej 1 i Fredensborg.

"Jeg skal bruge 500 i det hele, så jeg håber da, at der kommer flere døde pindsvin til modtagestedet i Fredensborg, gerne 20 til 25," siger Sophie Lund Rasmussen til Uge-Nyt.

Hun er i gang med en ph.d. om pindsvin. Et dyr, hun selv lærte at elske, da hun som otte-årig fik lov til at sove i telt i forældrenes have og blev vækket af, at et pindsvin kradsede på teltdugen.

"Siden den dag har jeg været helt fortabt," fortæller hun, der i dag er biolog ved Syddansk Universitet og nu landets eneste pindsvineforsker.

Især her om sommeren bliver masser af pindsvin kørt ihjel på de danske veje, og det giver Sophie mulighed for at lære nyt om pindsvin: Om alder, bakterier, sygdomme, parasitter. For, som hun siger, "det er jo nemmere at undersøge et dødt pindsvin end et levende."

Hun siger, at vi ved meget lidt om pindsvin. Hun ved dog, hvorfor det netop er i sommermånederne, at der er så mange pindsvin, der bliver dræbt på vejene: Det er parringtid, og hannerne bevæger sig i store tal rundt i terrænnet, fordi de ifølge Danmarks eneste pindsvineforsker "kun har damer på hjernen". Og når de er på jagt efter en mage, krydser de veje – og bliver kørt ihjel.

Og de, der bliver dræbt, vil Sophie gerne have fingre i og beder inderligt om, at folk afleverer det døde dyr hos Dyrlægen i Fredensborg, som er det eneste nordsjællandske opsamlingssted.

Vejene er livsfarlige for det fredede pindsvin. Og sprøjtegift, nedlæggelsen af hegn mellem markerne og de "for pæne haver". Derfor er Sophie Lund Rasmussen bekymret for åindsvinenes fremtid.

"I de pæne haver er ingen rigtige gemmesteder. Desværre bliver det sjældnere, at folk ser dem i deres haver," fortæller forskeren og oplyser, at man i Storbritannien, som er foregangsland i pindsvineforskning, har konstateret en tilbagegang i bestanden på 30 procent.

"Officielt er de danske pindsvin ikke truet. Jeg har dog selv en fornemmelse af, af de er," lyder det fra Sophie Lund Rasmussen, der i skrivende stud har 94 trafikdræbte pindsvin liggende i en kummefryser hjemme hos mor i Kolding, mens fem ligger på frys hos Dyrlægen i Fredensborg og venter på at blive hentet.