Ellemann om V-nedtur: Virkeligheden ramte os med et brag

Venstres formand erkender, at han undervejs har været i tvivl om, hvordan han skulle samle partiet.

- Vi kommer ikke udenom, at valgresultatet blev en skuffelse for os. Vi vidste godt, at Venstre ville gå tilbage, men alligevel ramte virkeligheden os med et brag, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi kommer ikke udenom, at valgresultatet blev en skuffelse for os. Vi vidste godt, at Venstre ville gå tilbage, men alligevel ramte virkeligheden os med et brag, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Valgresultatet har gjort ondt på Venstre, erkender formand Jakob Ellemann-Jensen i sin tale på partiets landsmøde i Herning.

– Vi kommer ikke udenom, at valgresultatet blev en skuffelse for os. Vi vidste godt, at Venstre ville gå tilbage, men alligevel ramte virkeligheden os med et brag, siger Ellemann.

Partiet gik 20 mandater tilbage fra 43 i 2019 til 23 mandater ved valget 1. november, og Venstres projekt om at få en ren liberal-borgerlig regering mislykkedes. Sådan blev mandatfordelingen.

– Selv om vi kan glæde os over fortsat at være det største borgerlige parti, så er det først og fremmest tabet af gode kolleger i folketingsgruppen, der fylder hos mig, siger han.

Den åbenlyse forklaring på nedturen er, ifølge Ellemann, splittelsen i Venstre.

Ellemann kom til for at forsøge at samle partiet.

– Jeg vidste, det ville blive svært. Og det blev det. Uenighederne fortsatte, og omkostningerne endte med at blive meget høje for vores parti.

– Var der ting, jeg kunne have grebet anderledes an? Ja, det var der helt sikkert. Har der været tidspunkter, hvor jeg var i tvivl om, hvad der var det rette at gøre? Ja. Flere gange.

– Men min rettesnor har altid været at gøre, hvad jeg tror er det bedste for vores parti. Og det vil jeg blive ved med.

Ved valget bragede de to helt nye partier Danmarksdemokraterne og Moderaterne ind i Folketinget.

De er begge ledet af to tidligere Venstre-folk, Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussen, som har været nogle af partiets helt store profiler.

På valgaftenen udtrykte Jakob Ellemann-Jensen det lidt muntert i sin tale, at det "forenede Venstre" – det vil sige Venstre, Moderaterne og Danmarksdemokraterne – tilsammen har fået et rigtig godt valg.

Spaltningen af Venstre adresserer Jakob Ellemann-Jensen igen i sin tale på landsmødet. Dog mindre muntert denne gang.

– Som jeg sagde på valgaftenen er en åbenlys del af forklaringen på nederlaget, at Venstre i dag er splittet i tre partier. Det ændrer selvfølgelig ikke ved, at som formand for Venstre, er det i sidste ende mit ansvar, siger han.

Den fungerende statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, sagde på valgaftenen, at valgresultatet viste, at der kun er ét folkeparti tilbage i Danmark. Nemlig Socialdemokratiet.

Og det har Jakob Ellemann-Jensen bidt mærke i.

– Det var selvfølgelig et slet skjult spark over skinnebenet til Venstre. Men Mette Frederiksen – der tager du fejl, siger han.

– For nok er vi gået tilbage, men Venstre er fortsat et bredt og folkeligt parti. Ja, mandaterne er godt nok blevet færre, men vores politiske DNA er stadig intakt.

Venstres landsmøde, hvor Jakob Ellemann-Jensen møder baglandet, kommer på et afgørende tidspunkt for partiet.

Efter et stort valgnederlag er spørgsmålet nemlig nu, om Venstre skal søge samarbejde med Socialdemokratiet og måske ligefrem gå med i en regering.

/ritzau/