Ellemann og Lykketoft åbner ‘FN-skole’ i Birkerød

De to tidligere udenrigsministre, Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft åbner årets FN-konference, BIGMUN på Birkerød Gymnasium

Af Esben Hansen, journalist på Birkerød Gymnasium

Efter næsten et års forberedelser kan Birkerød Gymnasium snart slå dørene op til Danmarks største FN-konference for gymnasieelever. I år bliver det med prominent besøg af to tidligere udenrigsministre.

Op mod 400 elever fra hele verden deltager i den simulerede FN-konference BIGMUN, som finder sted hvert år på Birkerød Gymnasium umiddelbart efter vinterferien. En af de store overraskelser er altid, hvem der kommer og holder åbningstalen i forbindelse med konferencens åbningsceremoni. Men nu er sløret løftet for dette års gæstetalere. Det bliver to tidligere udenrigsministre i Danmark, Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft.

"Vi er naturligvis meget beærede over, at både Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann har meldt deres ankomst i forbindelse med åbningsceremonien. At to tidligere udenrigsministre – hvoraf den ene også er kommende formand for FN's generalforsamling – har lyst til at deltage i vores simulerede FN-konference, er noget, vi er meget stolte af," lyder det fra Erik Kasuli Christensen, der går i 3u på Birkerød Gymnasiums internationale linje, og som har fået tildelt rollen som generalsekretær i forbindelse med BIGMUN-konferencen.

Det er langt fra første gang, Uffe Ellemann-Jensen sætter sine ben på Birkerød Gymnasium. Han er nemlig tidligere elev på skolen, hvor han i slutningen af 1950'erne tog sin studentereksamen. Siden da har han opnået en imponerende politisk karriere, som blandt andet bragte ham til tops i partiet Venstre, og ikke mindst gennem fire perioder under Poul Schlüters regering indtog posten som udenrigsminister.

Men selvom Uffe Ellemann-Jensen er en markant politisk profil, så kommer han altså til at kæmpe om rampelyset med sin gode ven og kollega, Mogens Lykketoft.

Det er i øjeblikket er svært at få en øje på en mere oplagt gæstetaler end Folketingets formand Mogens Lykketoft.

For mens Uffe Ellemann-Jensens politiske karriere efterhånden er et overstået kapitel, så er karrierens politiske højdepunkt end ikke begyndt for 69-årige Mogens Lykketoft. Til sommer indtager den tidligere socialdemokratiske udenrigsminister nemlig den eftertragtede plads som formand for FN's generalforsamling.

Men før turen går til New York og FN's hovedkvarter får Birkerød Gymnasium altså fornøjelsen af Mogens Lykketoft, når åbningsceremonien finder sted d. 18. februar.

BIGMUN-konferencen er blot en af mange MUN-konferencer over hele kloden. Enkelte af dem afholdes i Danmark, hvor BIGMUN er den absolut største med sine næsten 400 deltagere. De mange deltagere giver en unik mulighed for at finde venner fra andre lande og kulturer.

"På konferencen lærer man selvfølgelig en masse om udenrigspolitik og andre lande, idet en lang række aktuelle temaer fra international politik bliver bragt op til debat. Men rent personligt får man også en masse venskaber, fordi man arbejder sammen og debatterer med en masse andre unge fra eksempelvis Kasakhstan, Tyrkiet, Spanien og Italien," fortæller Erik Kasuli Christensen, der er en af de seks elever, som gennem det seneste års tid har forberedt konferencen.

Det bliver naturligvis noget af en forløsning for Erik og hans skolekammerater, når det store arbejde kulminerer og de to tidligere udenrigsministre på skift indtager talerstolen.

"Jeg glæder mig til at se det hele spænde af i praksis. Og så glæder jeg mig rigtig meget til at se de andre engagerede unge, som virelig brænder for at gøre det godt ved sådan nogle konferencer som vores. Det er selvfølgelig bare for sjov, men der er heldigvis mange, der tager opgaven seriøst, og som sætter en ære i at skrive nogle gode resolutioner med nogle gode argumenter. Det bliver jeg meget bevæget over," lyder det fra den unge gymnasieelev.

BIGMUN-konferencen begynder onsdag den 18. februar og slutter med en fest for alle deltagere lørdag aften.