"Hvor mange flygtningebørn kommer til Egedal, skal vi have klasser på 30 elever, og hvordan står det lige til med den skolereform?.
Hverken spørgsmålene eller spørgelysten fejlede noget, da godt og vel 250 elever fra 8. og 9. klasse på Distrikt Smørum fredag formiddag satte seks lokale Egedal-politikere stævne til en politisk debat på Boesagerskolen i Smørum.
Anledningen til mødet var det landsdækkende "Skolevalg 2017", hvor de ældste elever fra Distrikt Smørum skal afgive deres stemmer ved en autentisk valghandling torsdag 2. februar.
Og bedømt ud fra elevernes engagement, viden og spørgsmål under den timelange debat, så er de godt klædt på til at vurdere, hvilket parti de skal sætte deres kryds ud for.
"Jeg fik rigtig meget ud af mødet med politikerne. Jeg er blevet klogere i forhold til, hvad jeg skal stemme på. Deres holdninger og svar har givet mig et billede af, hvor jeg står i forhold til skolevalget," lød det fra Cecilie Valsborg, der går i 8.V på Boesagerskolen. Hvilken politiker gjorde det bedst efter din mening?
"Puha, det er svært. De havde allesammen nogle gode synspunkter, og generelt var de ofte meget enige, men hvis jeg skal vælge én, så siger jeg Peter Hansen fra SF."
I panelet, der bestod af Karsten Søndergaard (V), Charlotte Haagendrup (C), Peter Hansen, (F), Morten Lyager (A), Flemming Schandorff (O), og Bendt Tranekjær Rasmussen (I), var der også stor ros til elevernes engagement.
"Vi blev mødt af en ægte interesse for Egedals politik, og debatten igennem var eleverne vågne og lyttende. Deres spørgsmål var også gennemtænkte og tilpas kritiske, som en rigtig debat skal have. Det var en fornøjelse, så deres forældre har noget at leve op til, når vi kommer til november (kommunalvalget 2017, red)," sagde Charlotte Haagendrup og Karsten Søndergaard.
Debatten, som blev styret af en lærer på skolen, tog for alvor fart efter en indledning om ældreområdet og rådhus-byggeriet. Derefter gik spørgsmålene over på tilstanden i skolen og indkøringen af den nye reform.
"Vi har endnu ikke indfriet vores mål, som blev sat i forbindelse med lanceringen af reformen. Det går den rigtige vej, men en reform vil kræve justeringer undervejs," sagde Karsten Søndergaard.
Eleverne ville også gerne vide, om børn med specielle behov blev nedprioriteret.
"Det er svært at sige. Nej, jeg synes ikke, at vi laver en nedprioritering, men det er et område, hvor der har været besparelser," sagde Morten Lyager.
Salens største bifald modtog Charlotte Haagendrup, da hun gav eleverne ret i, at de havde for mange lektier i forhold til oplægget i den nye skolereform.