Der var frugt, nødder og vand på bordet, da elever fra Ølsted Skole besøgte Novo Nordisk i Hillerød i sidste uge.
Forplejningen skulle være sund, for eleverne var på besøg hos firmaet for at høre om sukkersyge i forbindelse med en temauge om sundhed.
"De sidste 50 år er folk blevet en del større. Vi spiser mere fast food, ser mere fjernsyn og hygger mere. De skal vi selvfølgelig have lov til – det er bare blevet meget mere, og det kan kroppen ikke vænne sig til," forklarede foredragsholderen, mens han pegede på billeder af menneskets udvikling fra neandertaler-stadiet.
Eleverne fik også information om symptomerne på sukkersyge – blandt andet at man er tørstig hele tiden og tisser som et vandfald. Og det fik en elev til at række hånden i vejret:
"Men en fra vores klasse drikker sodavand hele tiden. Hvorfor sker der ikke noget med ham," spurgte hun, og foredragsholderen måtte forklare, at sukkersygen kun rammer nogle mennesker – trods andres levevis.
Sukkersyge gør også, at der kommer meget sukker i urinen.
"Hvis man rammer lidt ved siden af kummen, så vil det klistre på gulvet," forklarede foredragsgolderen – til elevernes udbrud "adr, hvor ulækkert"
@Mell.10.:Arbejdende maskiner
Novo Nordisk fremstiller insulin, så det var også tid til at høre lidt om behandlingen af sukkersyge og få en rundvisning på fabrikken.
Her kunne de studere de mange arbejdende maskiner i glasbure, og de kittel- og hatte-klædte medarbejdere, som overvåger maskinernes gang.
"Fabrikken er virkelig stor, men det er overraskende, at de er så få mennesker, der arbejder der. De siger 400 mennesker – resten står robotterne for," sagde Jacob Møller Andersen.
Han syntes, det var rigtig spændende at høre om virksomhedens arbejde:
"Det er godt, at de hjælper folk, der har problemer. Og spændende, at de hele tiden laver nye tiltag. Jeg vidste ikke, at sukkersyge var så udbredt og farligt. Så det sætter da lidt tanker i gang."
Også Petrine Andersen fra 8.a syntes, det var spændende at se, hvordan en insulinsprøjte ser ud, og høre om, at de sukkersyge selv skal sprøjte sig.
"Det har været godt at se fabrikken og få mere at vide om sukkersyge. Jeg tænker på, hvad det kan få af betydning, når man får sygdommen," sagde hun, inden eleverne igen blev lukket ud i solskinnet.