Eksperter: Løkke trykker ikke på knappen

Statsministeren mangler endnu at få nogle brikker på plads, inden han udskriver valg, mener to iagttagere.

ARKIVFOTO maj 2011 af statsminister Lars Løkke Rasmussen--Flere politiske kommentatorer peger nu på, at vi kan få et sommervalg i begyndelsen af juni, efter at blå blok er halet kraftigt ind på rød blok. Se RB 07.05.2011 13:14. (Foto: Keld Navntoft/Scanpi
ARKIVFOTO maj 2011 af statsminister Lars Løkke Rasmussen–Flere politiske kommentatorer peger nu på, at vi kan få et sommervalg i begyndelsen af juni, efter at blå blok er halet kraftigt ind på rød blok. Se RB 07.05.2011 13:14. (Foto: Keld Navntoft/Scanpi

Der skal holdes valg senest til november. Men vi må vente en tid endnu for at kende datoen for valget, som vælgerne skal kende tre uger i forvejen.

Det mener to professionelle politiske iagttagere, Hans Engell og Rasmus Jønsson. Ingen af dem vil sætte 100 kroner på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valg i dag, for eksempel når han holder sit ugentlige pressemøde klokken 11.30.

En af begrundelserne for at vente er, at regeringen mangler at få sin vækstpakke på plads, mener begge kommentatorer.

Hans Engell, som er tidligere minister og konservativ partileder, hælder mest til, at valget først bliver til september.

– Det kan sagtens være, at Løkke vil lade sommeren gå og lade den politiske debat rumle. Mange vælgere er forvirrede over de store planer. Løkke har brug for, at det sætter sig, siger Engell.

Siden Grundloven i 1953 har der aldrig været valg i juni, påpeger han. Det seneste forårsvalg fandt sted i 1957, den 14. maj, husker Engell.

Desuden mener han, at statsministeren gerne vil se nogle store meningsmålinger, som kun er indsamlet, efter at regeringen er blevet færdig med sin økonomiske 2020 plan og har aftalt med De Radikale og Dansk Folkeparti at skære i efterlønnen og folkepensionen.

Netop splittelsen i den røde blok, som De Radikale har svigtet med efterlønnen, er en fantastisk mulighed for statsministeren, mener Rasmus Jønsson, tidligere rådgiver for Ny Alliance.

Han tror godt, at valget kan blive udskrevet i løbet af en uges tid, men altså ikke i dag.

– Hvis Løkke venter for lang tid med at udskrive valget, får han en fortælling om, at han ryster på hånden og ikke tør tage en beslutning. Næste tirsdag er et godt bud, siger Jønsson.